You are currently viewing Ekologisia lahjaideoita lähestyvään juhlakauteen

Ekologisia lahjaideoita lähestyvään juhlakauteen

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Joulu on ilon ja valon, mutta samalla myös kulutuksen juhlaa. Antamisen iloa varjostavat usein paineet onnistuneen lahjan hankkimisesta. Ihmiselle, jolla on jo kaikkea, voi olla hyvinkin vaikeaa löytää sopiva lahja. Toisaalta turhan krääsän saaminen saattaa olla myös lahjansaajalle vaikea paikka. Kokosimme yhteen ekologisia lahjaideoita, jotta voit nauttia joulusta enemmän, mutta vähän vähemmällä.

Pienemmän ekologisen jalanjäljen joululahjat

Aineettomat tai itse tehdyt lahjat ovat oiva vaihtoehto perinteisille tavaralahjoille. Itse tehty lahja on lisäksi persoonallinen ja uniikki, joten ei tarvitse kantaa huolta siitä, että lahjansaajalta löytyisi jo samanlainen. Kotitekoiset herkut tai esimerkiksi saippuat ja pesuaineet, ovat myös käytännöllisiä ja monia ilahduttavia yllätyksiä. Käsintehdyt lahjat tuovat arkeen pientä luksusta, mutta ovat usein samalla ekologisia ja edullisia. Jouluaskartelujen avuksi voit ottaa esimerkiksi Kierrätyskeskuksen Oiva-askarteluoppaan, josta löytyy suuri määrä joululahjoiksi soveltuvia ekologisia ideoita.

Jos käsin tekeminen ei kaiken muun joulustressin ohella innosta, voi lahjoissa silti panostaa ympäristöystävällisiin materiaaleihin ja kestäviin valintoihin. Kestävästi tuotetut, ympäristöystävälliset käyttötavarat ovat varma valinta, samoin kuin lahjakortit tai aineettomat lahjat. Joululahjojen ostamisen sijaan voi myös harkita lahjoittavansa rahat esimerkiksi lahjansaajalle tärkeään hyväntekeväisyyskohteeseen

Ympäristötietoiselle ystävälle sopii lahjaksi myös kehittämämme luonnollinen mikrobiliuos, jonka avulla voidaan ennaltaehkäistä putkitukoksia kestävästi. Mikrobiliuoksen avulla pääsee myös eroon ikävistä viemärihajuista sekä hyönteisistä ja se on ympäristöystävällinen vaihtoehto haitallisille viemärinavauskemikaaleille.

Panosta ekologiseen paketointiin

Paketoiminen on myös yksi osa-alue, jossa kannattaa ottaa ekologisuus huomioon, sillä joululahjoista syntyy valtava määrä kertakäyttöistä paperiroskaa. Joululahjapaperit, jotka on koristeltu painovärein, teipein tai tarroin eivät kelpaa kotikeräyspaperin tai keräyskartongin joukkoon. Myöskään folio- tai alumiinipapereita ei voi laittaa paperinkeräykseen, sillä niitä ei voi hyödyntää uuden paperin raaka-aineena. Joulupaperit kuuluvat sekajätteeseen tai vaihtoehtoisesti energiajakeeseen. Ehjät joululahjakassit tai -paperit kannattaa uusiokäyttää roskiin heittämisen sijaan.

Hyvä vaihtoehto perinteisille joululahjapapereille on kierrätetyt paketointimateriaalit. Joululahjat voi paketoida esimerkiksi sanomalehtipaperiin, kirjan sivuihin tai tapettiin. Erilaisia kankaita voi myös hyödyntää paketoinnissa – kokeile esimerkiksi japanilaista furoshiki-tekniikkaa lahjojen käärimiseen. Lahjansaaja voi tällöin ottaa kankaan käyttöön joulun jälkeen, vaikka muovipussin korvaajana, huivina tai pöytäliinana.

Ruokahävikin vähentämistä ja lajittelun tärkeyttä ei sovi unohtaa joulunakaan

Joulunaika on tunnetusti herkkusuun juhlaa. Joulupöydät notkuvat herkuista ja usein ruokaa on yllin kyllin. Jouluna, kuten muinakin sesonkeina, kannattaa kuitenkin määrän sijaan panostaa laatuun. Vaikka jouluruoat ovat monen suosikkeja, päätyy niitäkin joulun jälkeen herkästi roskiin. Kannattaakin pitää huolta siitä, ettei valmista liikaa ruokaa, sillä pois heitetty ruoka kuormittaa ympäristöä turhaan ja päätyy pahimmillaan rehevöittämään vesistöjämme.

Kierrättämisen ja jätteiden lajittelun tulisi olla avainasemassa myös joulujuhlinnoissa. Joulu on viemäritukosten sesonkiaikaa, joten kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, mitä viemäreihin päätyy. Erityisen hyvä on muistaa, ettei kinkun paistorasva kuulu viemäriin, vaan se tulisi siirtää jähmettyneenä biojätteeseen. Voit myös kierrättää kinkun paistinrasvat uusiutuvaksi polttoaineeksi Kinkkutempun kautta.

Uudenvuoden juhlintoihin kuuluvien perinteisten tinakenkien myyminen kiellettiin kokonaan alkuvuodesta. Uudenvuoden tina on jopa yli 95 prosenttisesti terveydelle ja ympäristölle haitallista lyijyä, eikä sitä suositella enää valettavan. Tinat suositellaankin korvaamaan esimerkiksi sokerilla tai mehiläisvahalla. Jos tinoja on jäänyt yli edellisiltä vuosilta, tulee ne hävittää vaarallisena jätteenä. Lisää juhlakauden lajitteluvinkkejä löydät täältä.

Oikein ihanaa joulun odotusta, pidetäänhän huolta toisistamme ja samalla myös ympäristöstä!

Lähteet: Helsingin Uutiset, Joululahja, Trashless, Kaleva, Kierrätyskeskus, Kiinteistölehti, Kinkkutemppu, ja HSY

Vastaa