You are currently viewing Tee uudenvuodenlupaus ympäristölle – 8 ideaa

Tee uudenvuodenlupaus ympäristölle – 8 ideaa

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Uusi vuosi ja uudet lupaukset. Moni tekee suuria lupauksia uudelle vuodelle, mutta sortuu jo ensimmäisellä viikolla. Usein uudenvuodenlupaus on herkuista tai alkoholista pidättäytyminen, painon pudottaminen tai uuden urheiluharrastuksen aloittaminen. Mitä jos tänä vuonna sinun uudenvuodenlupaus olisikin tehdä hyvää ympäristölle? Ilmasto- ja ympäristöasiat olivat vahvasti pinnalla loppuvuodesta, eikä niitä tulisi unohtaa nyt vuoden vaihtuessakaan. Pienilläkin arkisilla valinnoilla voit vaikuttaa siihen, miten paljon oma toimintasi on haitaksi ympäristölle. Kokosimme alle listan ideoita, joiden avulla voit pienentää omaa ekologista jalanjälkeäsi vuonna 2019.

1. Suosi kasvisruokaa

Ruokavaliolla on suurin vaikutus suomalaisten aiheuttamaan Itämeren ravinnekuormitukseen ja lihantuotanto on yksi suurimmista ympäristöä kuormittavista tekijöistä. Avuksi omien ruokailutottumuksiesi muuttamisessa voit ottaa WWF:n Lihaoppaan, joka kertoo, mitä lihaa kannattaa välttää, mitä syödä harkiten ja mitä kohtuudella. Nykyään on saatavilla monipuolisesti erilaisia kasvisvaihtoehtoja, kuten soijasuikaleita ja suomalaisia kasvisproteiineja Nyhtökauraa tai Härkistä, joita voi käyttää ruoanlaitossa lihan sijasta.

2. Tee kodistasi rasvaneutraali

Orgaanista jätettä päätyy viemäreihin niin peseytymisen, astioiden tiskaamisen kuin wc:ssä käynninkin seurauksena. Viemäreihin päätyvä orgaaninen jäte, kuten rasva, aiheuttaa herkästi putkitukoksia ja suurempina määrinä koventaa vedenpuhdistuslaitoksien kuormitusta. Lopulta orgaaninen jäte saattaa päätyä rehevöittämään vesistöjämme. ProtectPipen ympäristöystävällisellä mikrobiliuoksella voit pitää huolen siitä, että kotisi tuottaa puhtaampaa jätevettä ja teet samalla hyvää yhteisen Itämeremme puolesta.

3. Vähennä lentomatkustamista

Kaukomaille lentämisen sijaan voi miettiä vaikka junamatkailua kotimaassa tai patikoimista kansallispuistojemme kauniissa luonnonmaisemissa.

4. Vältä ruokahävikkiä

Ruoantuotanto on yksi suurimmista ympäristöä kuormittavista tekijöistä. Kun ruokaa heitetään roskiin, menevät kaikki sen tekemiseen käytetyt resurssit hukkaan. Pahimmillaan pois heitetty ruoka kuormittaa turhaan ympäristöä ja päätyy lopulta vesistöihimme. Ruokahävikkiä syntyy kaikissa ruokaketjun vaiheissa, mutta suurimmassa vastuussa ovat kotitaloudet. Arkisilla valinnoilla on kuitenkin helppo vaikuttaa omassa kotitaloudessa syntyvän ruokahävikin määrään. Ruokaostoksille mennessä voi ottaa mukaan kuvan tai listan oman jääkaapin sisällöstä, jottei tule ostettua tuotteita, joita jo kotoa löytyy. Pelkästään kauppalistan kirjoittamisella pääsee pitkälle. Päättämällä viikon ruokalistan etukäteen voi välttää heräteostokset.

5. Kierrätä ja kunnosta kuluttamisen sijaan

Aina ei tarvitse ostaa uutta, vaan vanhaa kunnostamalla tai korjaamalla voi säästää rahaa ja luonnonvaroja. Tavaroita, joita ei tarvitse usein, voi myös lainata tuttavilta tai vuokrata sen sijaan, että ostaisi ne omaksi. Käytetyt ja kierrätetyt tavarat ovat myös hyvä vaihtoehto uusille tuotteille.

6. Pienennä kotitaloutesi kemikaalikuormaa

Viemäreihin päätyy suuri määrä kemikaaleja niin kosmetiikkatuotteiden kuin puhdistus- ja pesuaineidenkin muodossa. Kodin siivouksessa käytetään usein haitallisia kemikaaleja, vaikka lika irtoaisi monesti pelkällä vedellä. Kotitalouksissa harvoin on tarvetta käyttää klooripohjaisia tai desinfioivia tuotteita, vaan lämpimällä vedellä ja miedolla ympäristöystävällisellä puhdistusaineella pääsee jo pitkälle, varsinkin jos lika ei ole pinttynyttä. Kannattaakin siis siivota säännöllisesti, jottei vaikeasti irrotettavaa likaa pääse kertymään. Haitalliset viemärinavauskemikaalit voi korvata biologisella ennakoivalla viemärinhoitoaineellamme, joka on täysin ympäristöystävällinen eikä kuormita luontoa.

7. Vaihda kertakäyttöiset tuotteet kestävämpiin valintoihin

Kertakäyttöiset tuotteet kuten muoviastiat ja pillit kannattaa suosiolla jättää kauppaan ja suosia mieluummin aikaa kestäviä tuotteita. Samoin muovipussien ostamisen sijaan voi kauppareissulle ottaa mukaan ekologisen kestokassin.

8. Haasta myös ystäväsi mukaan

Tietoa ympäristöystävällisemmistä vaihtoehdoista ei kannata pitää vain itsellään, vaan tietoisuutta kannattaa jakaa myös tuttaville ja ystäväpiiriin.

Voit ottaa avuksi esimerkiksi Itämeri-laskurin tai Ilmastolaskurin, joiden avulla voit selvittää omien kulutustottumuksiesi vaikutusta ilmastoon tai Itämeren rehevöitymiseen. Näin saat myös selville, mistä voi nipistää, jotta omat tottumuksesi kuormittaisivat ympäristöä entistä vähemmän. Lisää hyödyllisiä testejä ympäristöystävällisempien uudenvuodenlupausten pohjaksi löydät täältä.

Onnellista ja parempaa uutta vuotta 2019 meille ja ympäristölle!

Lähteet: WWF, John Nurmisen Säätiö, Itämeri-laskuri, Yle ja Etelä-Suomen Sanomat

Tutustu tuotteisiimme täällä!

Vastaa