You are currently viewing 4 ekovinkkiä juhannuksen juhlintaan

4 ekovinkkiä juhannuksen juhlintaan

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Juhannuksen kunniaksi kokosimme muutaman vinkin ympäristöystävällisempään keskikesään.

1. Polta kokossa vain puhtaita, palavia materiaaleja

Juhannuskokkoa suunnitellessa kannattaa muistaa, ettei kokkoa saa käyttää jätteiden polttamiseen. Jätteiden poltto synnyttää ihmisille ja ympäristölle haitallisia savukaasuja sekä heikentää ilmanlaatua paikallisesti. Paperit, pahvit ja esimerkiksi maitotölkit kannattaa mieluummin kierrättää kuin polttaa. Kyllästettyjä puumateriaaleja, kuten terassi- tai laiturilautoja, ei myöskään saa polttaa, vaan ne tulee toimittaa ongelmajätteenä kaatopaikalle. Hyvänä muistisääntönä voi pitää sitä, että polttaa kokossa ainoastaan puhtaita palavia materiaaleja, kuten puuta. Jos kokon kasaa lautalle, kannattaa myös pitää huolta siitä, ettei veteen päädy mitään sinne kuulumatonta. Käytetystä puumateriaalista tulee esimerkiksi irrottaa mahdolliset naulat tai ruuvit. Juhannuksen jälkeen muista myös siivota kokosta tai puulautasta jäljelle jäänyt polttojäte!

2. Suosi kasvisvaihtoehtoja, ota grillaamisen avuksi Lihaopas

Juhannukseen kuuluu ehdottomasti grillaaminen, mutta ehkä tänä vuonna olisi aika kokeilla kasvispainotteisempaa menua? Lihantuotanto on yksi suurimmista ympäristöä kuormittavista tekijöistä. Vähentämällä lihankulutusta voimme helposti pienentää omaa ympäristöjalanjälkeämme ja parantaa osaltamme Itämeren tilaa. Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan niin ilmastonmuutoksen, Itämeren kuin luonnon monimuotoisuudenkin kannalta on ratkaisevaa, kuinka paljon ja minkälaista lihaa syömme. Tästä syystä WWF on julkaissut Lihaoppaan, joka kannustaa ihmisiä syömään vähemmän ja ympäristön kannalta parempaa lihaa. Lihaoppaasta voit kätevästi tarkistaa, minkälaista lihaa kannattaa välttää ja mitä kuluttaa kohtuudella. Ota opas avuksi juhannusmenun suunnittelussa ja tutustu esimerkiksi Suosi näitä -osion kasvisproteiineihin. Kauppalistaa kirjoittaessasi muista myös, että varhaisvihannekset ja -perunat ovat juuri nyt parhaimmillaan!

3. Vältä harmaiden vesien laskemista vesistöihimme

Moni suomalainen viettää juhannusta veneillen tai muuten veden äärellä. Mökkeillessä tai veneillessä on tärkeää pyrkiä omilla valinnoillaan pitämään huolta vesistöistämme. Astioiden pesussa, peseytymisessä ja siivouksessa syntyy niin kutsuttuja harmaita vesiä, joiden päästämistä vesistöihimme tulisi välttää. Mökkirannassa käsin tiskatessa on toki tietynlaista kesätunnelmaa, mutta tiskejä ei kuitenkaan saisi pestä suoraan meressä tai järvessä, vaan vettä tulisi ottaa tiskivatiin ja pestä astiat maissa. Veneillessä syntyvä harmaa vesi kannattaa kerätä erilliseen säiliöön tai septitankkiin. Veneilijä voi myös mahdollisuuksien mukaan hyödyntää maissa olevia astianpesupaikkoja. Käytetty pesuvesi kannattaa kaataa maahan, jolloin ravinteet ja haitalliset aineet suodattuvat maakerrosten läpi sen sijaan, että siirtyisivät suoraan veteen. Tiskatessa suosi ympäristöystävällisiä pesuaineita ja annostele ne oikein. Muista, ettei meressä tai järvessä saa myöskään käyttää shampoota tai saippuaa peseytymiseen.

4. Kierrätys kunniaan myös kesämökillä

Vaikka kierrättäminen olisi kunnossa kotona, moni unohtaa sen tärkeyden mökille päästessään. Ympäristöstä huolehtiminen on kuitenkin aivan yhtä tärkeää niin maalla kuin kaupungissakin. Suuri osa mökillä kertyvästä jätteestä on kierrätettävää tai kompostoitavaksi soveltuvaa. Mökille voi hankkia kompostin, jolloin puutarha- ja talousjätteen saa kiertoon ravintorikkaaksi mullaksi esimerkiksi kasvimaalle. Viemäriin, talousjätettä kuten ruoantähteitä ei saisi päästää, sillä ne saattavat tukkia putket ja aiheuttaa samalla epämiellyttäviä hajuja. Putkitukoksia voi myös ennaltaehkäistä kehittämällämme luonnollisella ProtectPipe PUTKIPÖPÖ Kodin Mikrobi -mikrobiliuoksella, jonka sisältämät mikrobit syövät putkistoon jääneen orgaanisen jätteen, poistaen samalla hajut ja banaanikärpäset. Mökkeilyn lisäksi myös veneillessä on hyvä huolehtia roskien oikeanlaisesta lajittelusta ja varmistaa, ettei jätettä päädy vesistöihin. Pidä saaristo siistinä ry:n Veneilijän lajitteluoppaasta ja aikaisemmasta blogikirjoituksestamme saat lisää vinkkejä jätteiden lajitteluun niin maissa kuin vesilläkin.

ProtectPipe toivottaa kaikille ihanaa ja rentouttavaa juhannusta!

Lähteet:Pidä saaristo siistinä ry, Seura, Studio55, Talouselämä, Yhteishyvä, Yle ja WWF.

Vastaa