You are currently viewing Suomen surkein taloyhtiö – ennakoimalla vältät kiusallisen tittelin

Suomen surkein taloyhtiö – ennakoimalla vältät kiusallisen tittelin

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Helsingin Sanomat uutisoi vastikään Helsingin surkeimmasta taloyhtiöstä, joka oli päästetty niin huonoon kuntoon, että se oli osin jopa vaarallinen. Helsingin Kalliossa sijaitseva, vuonna 1913 rakennettu taloyhtiö, As Oy Pohjansäde, on kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti merkittävä, suojeltava rakennus. Nyt taloyhtiössä on juuri valmistunut kattava peruskorjaus, joka kustansi yli 2800 euroa neliöltä. Kokonaisuudessaan lvis-saneeraus tuli maksamaan noin kahdeksan miljoonaa euroa. Mistään pienestä hankkeesta ei siis ollut kyse, vaan Pohjansäteessä laitettiin uusiksi lähes kaikki: käyttövesi- ja viemäriputket, kaivot, kylpyhuoneet, wc:t, ilmanvaihto, sähköt, lämpöverkko ja patterit, porraskäytävät, huoneistojen ovet ja kellarit sekä sauna.

Varoittava esimerkki välttämättömien korjausten välttelystä

Urakasta vastannut projektipäällikkö ei ollut Helsingin Sanomien mukaan ikinä nähnyt yhtä huonossa kunnossa olevaa taloa; Pohjansäde oli teknisesti jo ohittanut elinkaarensa. Osa huoneistoista oli jouduttu ottamaan pois käytöstä ja vuotavat patterit ja putket olivat aiheuttaneet vesivahinkoja, joten asunnot olivat kuivatuksessa. Samoin taloyhtiön sauna oli poistettu käytöstä vesivahingon vuoksi jo vuonna 2014. Urakasta vastaava projektipäällikkö toteaa Helsingin Sanomissa, että on selvää, että taloyhtiö oli viivytellyt liikaa remonttien kanssa. Hänen mukaansa nuoremmissakin taloissa voi käydä samoin, jos taloyhtiön hallitus ei halua panostaa taloon.

Asunto-osakeyhtiö Pohjansäde on varoittava esimerkki siitä, mihin välinpitämättömyys taloyhtiön asioita kohtaan voi pahimmillaan johtaa. Vaikka kyseessä onkin ääritapaus, on valitettavan yleistä, ettei taloyhtiöissä panosteta ennakoiviin huoltotoimenpiteisiin. Kiinteistöliiton kevään 2018 Korjausrakentaminen-barometristä selviää, että yli puolet taloyhtiöistä ei ole varautunut tuleviin korjaushankkeisiin keräämällä varoja etukäteen. As Oy Pohjansäde tyhjennettiin kokonaan peruskorjausta varten ja asukkaat joutuivat etsimään väliaikaisasunnot remontin ajaksi. Osalla asukkaista ei ollut varaa palata koteihinsa remontin valmistuttua, sillä mittavat korjauskustannukset heijastuivat talon vuokratasoon. Peruskorjaus oli myös osakkaille suuri taloudellinen isku, esimerkiksi 46-neliöisen kaksion remonttilasku on noin 130 000 euroa.

Ennakoimalla voi säästää pitkän pennin ja houkuttaa asunnonostajia

Ennakoivaan kunnossapitoon investoiminen on kuitenkin pitkällä tähtäimellä huomattavasti taloudellisempaa ja käytännöllisempää kuin korjausten tekeminen vasta pakon edessä. Kotitalo-lehden mukaan ennakoiva kunnossapito ja peruskorjaaminen ovat avainasemassa, jos taloyhtiön osakkaat haluavat parantaa asuntojensa arvoa. Asunnonostajat eivät halua osakkaaksi taloyhtiöön, jossa ei ole selviä suunnitelmia tulevaisuudelle. On siis hyvin tärkeää, että taloyhtiössä ollaan perillä kiinteistön kunnosta ja sen ylläpitämiseen tarvittavista toimista.

Taloyhtiön tulevat korjaukset rasittavat asuntojen kauppahintaa ja vakuusarvoa, joten talon koko elinkaaren aikaisten korjausten kustannukset pitäisi saada mahdollisimman alas. Omataloyhtiö.fi arvioi, että korjausten ennakoinnilla ja hyvällä suunnittelulla voidaan säästää jopa 30 prosenttia rakennuksen koko elinkaaren aikaisista korjauskustannuksista. Tämä tekee taloyhtiöstä myös asunnonostajien näkökulmasta houkuttelevamman. Siisti ja hyvin hoidettu taloyhtiö nostaa asuntojen arvoa, suunnittelemattomuus taas saattaa karkottaa mahdolliset uudet asukkaat.

Vaikka taloyhtiö olisikin hyvin hoidettu, on putkiremontti silti yksi suurimmista kulueristä. Olemmekin kehittäneet ennakoivan viemärinhoitoratkaisun, jonka avulla remontin tarvetta voidaan siirtää jopa vuosikymmenillä. Ympäristöystävällisen mikrobiliuoksemme sisältämät bakteerit syövät orgaanisen jätteen putkistoista ja hidastavat tai jopa pysäyttävät putkien haurastumisen. Pidentämällä putkiston käyttöikää korjausvelan kertyminen hidastuu ja taloyhtiö säästää kustannuksissa. Ota yhteyttä asiantuntijoihimme niin kerromme tehokkaassa etätapaamisessa, miten voimme hoitaa taloyhtiönne viemäriputkistoja ennaltaehkäisten tukoksia ja haurastumista, samalla säästäen merkittävästi korjauskustannuksissa. Mikäli et itse vastaa taloyhtiösi asioista, voit ilmiantaa taloyhtiön päättäjän täällä, niin olemme häneen yhteydessä. Omakotitaloasujat voivat tilata ympäristöystävällistä mikrobiliuosta kätevästi verkkokaupastamme.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Asunto Oy Pohjansäde, Kiinteistöliitto, Omataloyhtiö.fi, Kotitalo-lehti

Vastaa