You are currently viewing Vältä viemäritukos ja sitä seuraavat kalliit kustannukset

Vältä viemäritukos ja sitä seuraavat kalliit kustannukset

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Pahimmillaan viemäritukos voi olla usein toistuva ongelma, jota seuraavat vesivahinko ja korkeat korjauskustannukset. Viemäritukosten ja muiden ikävien yllätysten ennaltaehkäisy on huomattavasti taloudellisempaa ja käytännöllisempää, kuin ongelmiin tarttuminen vasta niitä kohdatessa. Viemäritukos on usein seurausta putkiin kerääntyneestä orgaanisesta jätteestä, joka on päässyt tarttumaan putken sisäpintaan estäen veden normaalin virtauksen. Viemäriongelmat ovat asukkaalle samoja, oli kyseessä sitten omakotitalo tai kerrostalo. Orgaanista jätettä päätyy viemäreihin niin astioiden tiskaamisen kuin peseytymisen seurauksena. Helsingin Uutisten mukaan vesivahingot ovat kerrostaloissa sekä yleisempiä että vakavampia, sillä samassa viemärilinjassa on useampia asuntoja.

Vakava viemäritukos on koko taloyhtiön ongelma

Ruoantähteet, rasva, hiukset ja muu orgaaninen jäte aiheuttavat helposti tukoksia kerääntyessään putkeen. Astianpesukoneiden pesuaineet ovat suunniteltu puhdistamaan astioiden ohella myös viemärit. Talouksissa, joissa tiskit pestään käsin, kärsitäänkin Turun Sanomien mukaan useimmin viemäriongelmista. Jokaisen asukkaan tulisi pitää viemäreistään erityisen hyvää huolta. Tukokset voivat aiheuttaa mittavia vesivahinkoja, ja korjauskustannukset saattavat nousta hyvinkin korkeiksi.

Kotitalolehti suosittelee vedenkäytön lopettamista heti, jos viemärit eivät vedä. Tukoksesta on hyvä ilmoittaa myös muille taloyhtiön asukkaille, sillä viemärivedet saattavat pahimmillaan nousta alimpien kerrosten lattiakaivoista. Ylemmissä kerroksissa tukoksesta ei välttämättä tiedetä, vaan vedenkäyttöä jatketaan normaaliin malliin. Lähimpänä tukosta olevassa asunnossa likavesi saattaa nousta sisälle.

Jos tukos on kiinteistön putkissa, kiinteistön omistaja eli taloyhtiön kaikki osakkaat maksavat putkien avauslaskun. Kotitalolehdessä kerrotaan, että viemärin avaus maksaa 200-1000 euroa palveluntarjoajasta ja operaation vaativuudesta riippuen. Lisäkustannuksilta ei säästytä, jos tukos on ehtinyt aiheuttaa vesivahinkoja esimerkiksi asuntoihin tai rakenteisiin. Viemäritukokset saattavat siis aiheuttaa suurtakin päänvaivaa, joten niiden ennaltaehkäisyyn kannattaisi kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Kehittämämme ympäristöystävällinen mikrobiliuos ratkaisee viemäriongelmat kestävästi ja kannattavasti. Liuoksen sisältämät mikrobikannat käyttävät putkiin kerääntynyttä orgaanista jätettä ravintonaan ja muodostavat putkien sisäpinnoille suojaavan biofilmin. Biofilmin ansiosta ruoantähteet tai rasvat eivät pääse enää kiinnittymään putkiin, eikä uusia viemäritukoksia synny. Ennaltaehkäisemällä orgaanisen jätteen kerääntymistä, ei putkia haurastuttavaa rikkivetyä pääse myöskään syntymään ja viemäriputkiston käyttöikää pitenee. Ottamalla yhteyttä asiantuntijoihimme kuulet, miten ratkaisumme voi hyödyttää teidän taloyhtiötänne! Jos et itse vastaa taloyhtiösi asioista, voit ilmiantaa taloyhtiön päättäjän täällä, niin olemme häneen yhteydessä.

Juhlapyhät kuormittavat jätevedenpuhdistuslaitoksia

Joulu lähestyy jo kovaa vauhtia. Juhlapyhät näkyvät myös vedenpuhdistuslaitoksilla suurempana kuormituksena, sillä valitettavan monet suomalaiset kippaavat kinkkurasvat paistopelliltä suoraan viemäriin. Kotitalolehden mukaan osa jätevedenpuhdistuslaitoksille päätyneestä rasvasta erottuu pois jo ensimmäisessä suodatuksessa ja päätyy kaatopaikalle, mutta osa jatkaa jäteveden mukana prosessissa. Kinkusta irtoava rasva on lämmintä ja juoksevaa, mutta jäähtyessään se muuttuu tahmaiseksi. Viemäriin kaadettuna se jämähtää herkästi viemäriputkien sisäpintaan. Suomelan artikkelissa todetaan, ettei huuhtelukaan auta, sillä rasvat liukenevat huonosti veteen. Kylmä vesi saattaa jopa nopeuttaa rasvan kovettumista ja edesauttaa viemärin tukkeutumista. Kinkkurasva tulisi lajitella biojätteeseen. Rasvan kannattaa ensin antaa jäähtyä ja jähmettyä, jonka jälkeen se on helppo siirtää biojäteastiaan. Suuremmat määrät rasvaa tulisi laittaa kannellisessa rasiassa sekajätteeseen. Joulu ei kuitenkaan ole ainoa tukossesonki: Turun Sanomat muistuttaa, että nyt niin trendikäs kookosöljy on myös oiva viemärintukkija ja muiden kovettuvien rasvojen tavoin senkään paikka ei ole viemärissä.

Tilaamalla tuotteemme kätevästi verkkokaupasta, sinun ei tarvitse enää huolehtia putkitukoksista!

Lähteet: Helsingin Uutiset, Kotitalolehti, Turun Sanomat, Suomela ja Viemärietiketti

Vastaa