Oma tili My account My account Konto Minu konto

Ennakoiva viemärinhoito – kuin hampaiden pesu putkistoille.

Preventiv rörvård – som tandtvätt för rören

Preventive sewer care – like a toothbrush for the pipeline.

Preventive sewer care – like a toothbrush for the pipeline.

Kulutustottumuksillamme on suuri vaikutus ympäristömme hyvinvointiin, ja erityisesti juhlapyhien aikana on syytä pysähtyä hetkeksi pohtimaan omien valintojensa ekologisuutta. Muistetaan juhlakaudenkin aikana tehdä osamme vähentääksemme ympäristön kuormitusta tekemällä hyviä ostopäätöksiä ja kierrättämällä jätteemme.

Jouluvalmisteluissa ja juhlinnassa syntyy paljon jätettä. Ostopäätöksillä voit vaikuttaa merkittävästi jätteen määrään ja omaan ekologiseen jalanjälkeesi. Oheen on koottu muutamia tärkeitä joulun ja uudenvuoden lajitteluohjeita.

Kokeile ekologisia ja luonnonmukaisia lahjoja tänä jouluna. Näin voit helposti ja tehokkaasti pienentää omaa, perheenjäsenesi tai ystäväsi hiilijalanjälkeä. Lahjaideana voisi toimia esimerkiksi elämyslahja, tai käsintehty lahja, kuten joulutunnelmaan sopivat soijakynttilät.

Joulukortit

Perinteisiä joulukortteja lähetetään tänäkin vuonna miljoonia, ja olisi tietenkin hyvä suosia sähköisiä versioita tai kierrätyskartongista tehtyjä kortteja. Vanhoista korteista voi myös askarrella kauniita pakettikortteja joululahjoihin. Jos joulukorteille ei ole uusiokäyttöä, ne lajitellaan kartongin joukkoon.

Joulukuusi

Kuivuneen kuusen voi polttaa paloina omassa takassa tai hakettaa ja kompostoida omassa kompostorissa. Kerros- tai rivitalossa kuusen voi viedä loppiaisen aikoihin kiinteistön jätepisteeseen. Muovisen tekokuusen etu on sen pitkäkäyttöisyydessä, mutta tällöin on hyvä valita mahdollisimman ekologinen tuote.

Lahjapaperit

Kierrätys-ja lahjapapereiden uusiokäyttö on hyvin suositeltavaa. Jos nämä kuitenkin päätyvät keräysastiaan, niin kannattaa pakata ne tiiviisti taittelemalla paperikassiin.

Paistorasva

Rasva tukkii hyvin herkästi putkiston, joten sitä ei koskaan tulisi kaataa viemäriin.  Kerää kinkun rasva jäähtyneenä tyhjään margariinirasiaan tai kahvipakettiin, laita kansi päälle ja rasia sekajätteeseen. Hyytyneen rasvan voit myös laittaa sellaisenaan biojäteastiaan. Kinkun läpinäkyvä paistopussi lajitellaan energiajakeeseen tai sekajätteeksi.

Pakkaukset

Kartongista valmistetut pakkaukset kuten suklaa-ja keksirasiat sekä lelu-ja kynttiläpakkaukset lajitellaan keräyskartonkiin tai energiajakeeseen. Pahvilaatikot keräyspahvin tai keräyskartongin joukkoon. Nämä eivät kuulu keräyspaperiastiaan. Pakkausmuovit lajitellaan muovipakkauksiin, energiajakeeseen tai sekajätteeseen.

Paristot

Lelujen mukana voi esimerkiksi antaa ladattavia pattereita, jolloin  tyhjentyneitä paristoja ei tarvitse viedä kaupan keräyslaatikkoon tai toimittaa vaarallisen jätteen keräykseen.

Uudenvuoden raketit ja tinat

Perinteinen uudenvuoden tina on suurimmaksi osaksi lyijyä, joka on vaarallista terveydelle ja ympäristölle, joten hyvästä ilmanvaihdosta huolehtiminen on tärkeää. Hävitä tina vaarallisena jätteenä tai kierrätä käyttämällä se uudestaan ensi vuonna. Ammutut, täysin jäähtyneet raketit voi laittaa sekajätteen joukkoon sekä vanhentuneet ilotulitteet palauttaa rakettien myyjille.

 

Ilahduta omakotitalon omistajaa ja anna samalla Itämerelle paras joululahja, vähentämällä ympäristön kuormitusta, pitämällä viemärit puhtaana. Ympäristöystävällinen PUTKIPÖPÖ-mikrobiliuos ennaltaehkäisee putkien tukkeutumisen rasvaisella ruoalla, minkä ansiosta ravinteet eivät pääse rehevöittämään vesistöjä.

Tuotetta saat ostettua verkkokaupastamme

 

Lähteet

http://www.lajitteluapuri.fi/kotitaloudet/lajitteluvinkit

http://ec.europa.eu/environment/waste/publications/pdf/eufocus_fi.pdf

X