You are currently viewing Vähentämällä korjausvelkaa nostat asunnon arvoa

Vähentämällä korjausvelkaa nostat asunnon arvoa

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Mikä vaikuttaa asunnon arvoon?

Asunnon arvoon vaikuttavat monet tekijät. Niistä merkittävimpiä ovat asunnon sijainti, kunto, sekä kerros- ja rivitalotapauksissa taloyhtiö. Asunnon sijainnin luomaan  arvoon vaikuttaa sekä alue jossa asunto sijaitsee, sekä missä päin tätä aluetta asunto sijaitsee. Hyvämaineinen asuinalue nostaa asunnon arvoa, mutta myös esimerkiksi merinäköala tai hyvät kulkuyhteydet vaikuttavat asunnon arvoon positiivisesti.

Asunnon ostajalle on tärkeää, että talo on hyvässä kunnossa, ja ettei muuton jälkeen ilmene korjattavaa. Halutuimpia koteja ovat sellaiset, joissa ei ole lähitulevaisuudessa tulossa remontteja. Putkiremontin pelko on aiheellinen, sillä kukaan ei halua että kallis remontti tulee yllätyksenä. Mikäli putkiremontti on tulossa vasta vuosien päästä, voi olla vaikea saada tarkkaa tietoa putkien kunnosta, ja tällöin kannattaa ottaa huomioon remontin mahdollinen tarve tulevaisuudessa, ja varautua mahdollisiin lisäkustannuksiin. Lue putkiremontista lisää aikaisemmasta aihetta käsittelevästä blogikirjoituksestamme.

Kiinteistömaailman mukaan taloyhtiön maine vaikuttaa asunnon arvoon, sillä jos taloyhtiöllä on tapana lykätä remontteja vuosilla, korjausvelka kasvaa. Mikäli ongelmia ei hoideta ajoissa kuntoon, tulee remontti tulevaisuudessa entistä kalliimmaksi. Tarpeellisen remontin lykkäys voi johtua siitä, ettei rahoituksesta päästä sopuun, mutta myös siitä, ettei ole tietoa remontin lykkäämisen mahdollisista kalliista seurauksista. Esimerkiksi kosteusvauriot ja sisäilmaongelmat ovat seurauksia remontointi tarpeiden laiminlyönnistä, ja niiden sivuuttamisella voi olla vakavia terveysseurauksia. Myös markkinatilanne määrittelee osittain  asunnon arvoa, mutta tähän ei voi itse juuri vaikuttaa.

Mikä on korjausvelka?

Korjausvelka kuvaa, kuinka paljon infrastruktuurin rakenteisiin on jäänyt investoimatta rahaa menneinä vuosina, jotta ne olisivat edelleen käytön kannalta hyvässä kunnossa. Lyhyesti sanottuna: korjausvelkaa syntyy kun rakennuksen kuluminen ylittää sen kunnossapidon. Korjausvelka laskee asunnon arvoa, sillä potentiaaliset ostajat joutuvat varautumaan mahdolliseen remonttiin pian muuton jälkeen. Talon kunto alkaa rappioitua vuosien varrella, jolloin korjaamisesta tulee entistä kalliimpaa.

Korjausvelka ja putkiremontti

Putkiremontti on suomalaisia eniten velkaannuttava asia. On vaikea myydä taloa hyvään hintaan, jos edessä on pian putkiremontti. Keskimääräinen putkistojen käyttöikä on noin 50 vuotta, ja tällöin korjausvelkaa kertyy tuo 50 vuotta, kunnes putkisto uusitaan ja laskenta alkaa alusta. Taloyhtiöissä tehdään yleensä monia remontteja samaan aikaan yhden rakenteiden osan käyttöiän loppuessa, eli samalla kerralla pyritään uusimaan putket, sähköt, ikkunat ja muut rakenteet. Mikäli putkistojen, jotka ovat yleensä rakennusten heikoin lenkki, käyttöikää saadaan pidennettyä, on laajoja ja kalliita remonttiprojekteja tehtävä entistä harvemmin. 

Jos haluat välttää putkien haurastumisen ja lykätä korjausvelan kertymistä, suosittelemme että pidät kodin putkista huolta. Samasta syystä kuin harjaamme hampaitamme joka päivä estääksemme reikiä ja eroosiota, täytyy kodin putkien kuntoa ylläpitää. PUTKIPÖPÖ Kodin Mikrobi- mikrobiliuos on ennaltaehkäisevä ja ekologinen ratkaisu viemäriputkien huoltoon. Liuoksen teho perustuu eläviin mikrobeihin, jotka syövät putkista pois kaiken orgaanisen jätteen (mm. rasvan, tärkkelyksen ja selluloosan). Samalla pääset eroon putkitukoksista, hajuhaitoista ja  banaanikärpäsistä

Lähteet: Turun Sanomat, Rakennusteollisuus, Kiinteistömaailma, Ilta-Sanomat, Kotitalo-lehti, Asuntoverkko ja Kiinteistö-lehti

Vastaa