You are currently viewing Mikrobisiivous – Ennaltaehkäisevä ja ekologinen valinta

Mikrobisiivous – Ennaltaehkäisevä ja ekologinen valinta

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Perinteinen tavoite siivouksessa on ollut päästä eroon kaikesta liasta ja bakteereista keinolla millä hyvänsä. Moni on erehtynyt ajattelemaan, että mahdollisimman vahvoilla aineilla siivotessa saavutetaan paras lopputulos.

Viime vuosien aikana on kuitenkin ruvettu kiinnittämään huomiota bakteerien totaalisen hävittämisen huonoihin puoliin. Tutkimukset osoittavat, että kaikki nämä pieneliöt eivät suinkaan ole haitaksi, vaan päinvastoin, osan tuhoaminen voi aiheuttaa paljon enemmän haittaa kuin hyötyä. Näitä niin sanottuja hyvä mikrobeja, eli probiootteja, hyödynnetään nykyään myös siivouksessa. Ideana on, että parannetaan mikrobien tasapainoa lisäämällä hyviä mikrobeja, jolloin huonojen elintila vähenee.

PUTKIPÖPÖ Kodin Mikrobi -mikrobiliuoksemme luottaa hyviin mikrobeihin puhdistuksessa, mutta emme suinkaan ole ainoita mikrobisiivouksen kannattajia. Alla on suomenkielinen käännös Better Airin mielenkiintoisesta aihetta käsittelevästä artikkelista. Mikrobisiivous on tullut jäädäkseen!

Ovatko probiootit siivoamisen tulevaisuus?  

Jos sinun pitää valita joko puhdistusaine joka vähentää mikro-organismeja 86% tai sellainen joka tappaa niistä 99,9%, kumman valitsisit? Suurin osa valitsisi jälkimmäisen vaihtoehdon – mitä enemmän mikro-organismeja ja pöpöjä lähtee, sitä parempi. Mutta nuo lähes 100% pöpöjä tappavat puhdistusaineet eivät ole aina paras vaihtoehto. Miksi? Koska ne tappavat sekä hyvät että pahat mikro-organismit.

Probiootit ovat hyviä bakteereita ja ne ovat välttämättömiä hyvään terveyteen. Kun yritämme aggressiivisesti häätää huonot terveyshaittoja aiheuttavat bakteerit, päädyimme käyttämään tuotteita jotka tuhoavat myös hyvät bakteerit siinä sivussa. Tulos on näin päinvastainen kuin mikä tarkoitus oli.

Miksi desinfiointiaineet eivät aina kannata

Desinfiointiaineet toimivat tappamalla kaikki bakteerit tasoilta. On kolme hyvää syytä olla pyyhkimättä tasoa puhtaaksi hyvistä bakteereista perinteisellä desinfiointiaineella:

  1. Vain ylimmän tason bakteerit katoavat jättäen näin eloon huonoja bakteereja suojaavan biofilmin alle.
  2. Bakteerien nopea kasvu puhdistetulla alueella.
  3. Desinfiointiaineiden jatkuva käyttö saattaa luoda entistä vastustuskykyisempiä bakteerikantoja ns. “superbug” nimityksellä kutsuttuja bakteereita.  

Et ole ehkä koskaan kuullut biofilmistä, mutta sitä on kaikkialla ympärilläsi. Helpoin esimerkki on ehkäpä hampaittesi päällä oleva plakki. Biofilmiä löytyy myös lavuaareista ja viemäreistä. Biofilmi muodostuu kun vapaasti liikkuvat mikro-organismit kerääntyvät pintoihin. Kun nämä organismit tarttuvat pintoihin, ne alkavat muodostaa bakteeriyhteiskuntia jotka luovat otolliset olosuhteet bakteerien kasvulle karummissakin olosuhteissa suojafilmin alla.

Biofilmit ovat vakava ongelma sillä ne edesauttavat solujen kasvua ja mutaatioita polymeerimatriksi rakenteensa vuoksi. Biofilmit ovat todella vastustuskykyisiä desinfiointiaineille.  Modernit puhdistusaineet ovat tehottomia niitä vastaan, ainoastaan runsas hinkkaaminen tai hyvänlaatuisten bakteerien eli probioottien käyttö auttaa biofilmien hävittämisessä.  

Kuinka probioottisiivous toimii

Yhdysvaltojen Food and Drug Administration määrittelee probiootit tuotteiksi jotka sisältävät eläviä organismeja, kuten bakteereja, jotka löytyvät jo ennestään ihmisen elimistöstä. Näillä elävillä organismeilla on oikein annosteltuna terveysvaikutuksia. Probioottisiivous toimii yksinkertaisella tavalla; hyvät bakteerit vievät elintilaa huonoilta bakteereilta. Koska ylimääräiset hyvät bakteerit vievät tilaa ja ravinteita huonoilta bakteereilta, nämä eivät enää kykene lisääntymään ja karsiutuvat pois. Useita tutkimuksia on tuotettu probioottien tehosta siivouksessa, varsinkin Bacillus-perheen probiootit ovat osoittaneet huomattavan huonojen bakteerien vähenemisen ajan myötä.  

Probioottisiivouksen hyödyt

Probiootit syövät ja kuluttavat ruuan lähteitä, joita huonot bakteerit tarvitsevat. Koska probiotit näännyttävät huonot bakteerit viemällä pois niiden ravintolähteen, miksei sama konsti voisi toimia myös siivouksen yhteydessä. Probioottisiivous vähentää pölyhiukkasten ja muiden allergeenien määrää ja luo paremman sisäilman kotiisi. Probioottisiivouksen hyötyjä on runsaasti, mukaan lukien:

  1. Tämä on luonnollinen ja ympäristöystävällinen kemikaalivapaa siivoustapa
  2. Siivous tapahtuu mikroskooppisella tasolla asti ja hajuhaitat vähenevät huonojen bakteerien vähentyessä
  3. Ekologinen ratkaisu on turvallinen ihmisille, eläimille ja luonnolle

Vastaa