Meressä, joessa ja järvessä uiminen on yksi suosituimmista vapaa-ajanviettotavoista. Joka vuosi miljoonat eurooppalaiset kokoontuvat uimarannoille uimaan, rentoutumaan ja viettämään aikaa perheensä ja ystävien kanssa.
Miten on mahdollista, että matkaesitteissä on kuvia puhtaista uimarannoista ja hymyilevistä meressä pulikoivista ihmisistä, kun tiedämme, miten saastuneita meret ovat? Teollisuus, maatalous, kalastus, matkailu, veneily ja tiheä rannikkoasutus syytävät jätteitä mereen, mikä uhkaa meriympäristöä ja lopulta myös uimareita. Likaisessa vedessä uiminen voi aiheuttaa vatsavaivoja, hengitystieinfektioita ja iho-ongelmia.
Saastuneessa vedessä uiminen on vaarallista terveydelle. Kaikki E. coli – kannat eivät ole haitallisia, mutta jotkin niistä aiheuttavat vakavia vatsaoireita. Joissain harvoissa tapauksissa E. coli – bakteeri voi aiheuttaa hengenvaarallisen sairastumisen. Sen vuoksi on tärkeää käsitellä jätevesiä ja välttää uimasta alueilla, joilla vesi on saastunutta.
Jätevettä kulkeutui kahteen oululaiseen sekä yhteen helsinkiläiseen uimaveteen – uiminen kiellettiin väliaikaisesti
Viime vuonna Oulun seudun ympäristötoimen mukaan jätevettä päätyi Nallikarin ja Pateniemen uimarantojen veteen. Uiminen ei näillä uimarannoilla ollut enää suositeltavaa. Jätevesipuhdistamolta pääsi sadeveden laimentamaa jätevettä puhdistusprosessin ohi. Uimaveden laatu oli tämän vuoksi heikentynyt ja siitä olisi voinut olla haittaa uimareiden terveydelle.
Sama vahinko tapahtui Helsingissä saman vuoden aikana. Munkkiniemessä jätevettä ehti valua kuukausien ajan rantaveteen, jonka seurauksena uimaranta jouduttiin asettamaan käyttökieltoon. Jätevesiverkoston putkitukoksen seurauksena jätevettä pääsi vuotamaan meriveteen arviolta 5 000 kuutiota!
Oikeilla valinnoilla voimme vaikuttaa jätevesien laatuun
Jätevesi päätyy jokien ja muiden vesistöjen kautta virrattuaan mereen, missä kaikki veteen käsittelyn jälkeenkin jääneet epäpuhtaudet saastuttavat meriympäristöä entisestään. Tällaisia epäpuhtauksia ovat maaperästä veteen huuhtoutuneet torjunta-aineet ja lannoitteet sekä teollisuuspäästöt ja roskat, erityisesti muovi.
Ihanteellista olisi, jos pystyisimme estämään teollisuussaasteiden päätymisen viemäriverkostoon ja käyttäisimme kotitalouksissa lääkkeitä sekä kodin ja puutarhan hoitoon tarkoitettuja tuotteita harkiten ja vähentäisimme näin viemäreihin ja maaperään laskettavien ja huuhtoutuvien kemikaalien määrää. On huomattavasti kalliimpaa puhdistaa näitä aineita jätevedestä puhdistuslaitoksella. Se ei sitä paitsi aina edes onnistu!
Pienillä arkisilla valinnoilla sekä pitämällä putkistamme hyvää huolta, voimme vähentää vedenpuhdistulaitoksien kuormittumista ja samalla estää haitallisten jätevesien päätymisen vesistöihin.
Lähteet: Euroopan komissio, Yle ja Mtv