You are currently viewing Juhli kesää kestävämmin – näin säästät luontoa ja rahaa

Juhli kesää kestävämmin – näin säästät luontoa ja rahaa

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Kesä on juhlien kulta-aikaa. Festivaalikausi on jo kovassa vauhdissa ja kesäkuukausina mielenkiintoisia tapahtumia riittää jokaiselle viikonlopulle. Kesäjuhlien kanssa käsi kädessä kulkee monesti myös kuluttaminen. Festariasut, kertakäyttöastiat ja juhlaviemiset ovat usein kesän ostoslistalla. Välillä on kuitenkin hyvä pysähtyä miettimään hankintojen tarpeellisuutta. Kokosimme alle vinkkejä, miten voit nauttia kesästä enemmän, mutta vähän vähemmällä.

Kaunis mutta kuormittava glitter

Edellisinä kesinä trendikäs glitter on ollut suuressa suosiossa etenkin festivaalikävijöiden keskuudessa. Värikkäällä glitterillä koristellaan niin kasvot, hiukset kuin parratkin. Kaikki ei kuitenkaan ole kultaa mikä kiiltää; harva tietää, että pienet kimaltelevat muovihiukkaset päätyvät usein juhlintojen jälkeen kuormittamaan vesistöjämme. Juhlien jälkeen glitter pestään pois vedellä, jolloin pikkuruiset kimalteet päätyvät viemäriin ja sieltä edelleen vedenpuhdistamojen huoleksi. Tutkimusten mukaan Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamossa pystytään puhdistamaan 99 prosenttia jäteveteen päätyneestä mikromuovista. Mikromuovit jäävät kuitenkin jätevesilietteeseen ja vaikeuttavat sen jatkokäyttöä.

Kaikkea mikromuovia vedenpuhdistamotkaan eivät pysty poistamaan. Mikromuoveja on löydetty muun muassa Itämerestä ja pitkäikäisyytensä vuoksi ne ovat vakava uhka ympäristöllemme. Valinnoillamme voimme kuitenkin jokainen vaikuttaa siihen, mitä vesistöihimme päätyy. Ennen kun kuorrutat kasvosi trendikkäällä glitterillä, kannattaakin siis miettiä olisiko muita tapoja saavuttaa festarifiilis. Ympäristöystävällisempi vaihtoehto on esimerkiksi biohajoava glitter, joka ei päädy turmelemaan luontoamme. Oikeaoppisesti glitterit saa poistettua puhdistusliinalla tai vanulapulla pyyhkien, jonka jälkeen kimalteisen liinan voi heittää roskakoriin sen sijaan, että huuhtoisi hileet suoraan viemäriin.

Minimoi kertakäyttöiset hankinnat

Monen festivaaliviikonloppuun tai kesäjuhliin valmistautumiseen kuuluu olennaisesti uusien vaatteiden ja asusteiden hankinta. Monesti halutaan löytää erikoinen asukokonaisuus, joka jää tavallisessa arjessa täysin käyttämättä. Kertaluontoista tapahtumaa varten ei välttämättä kannata ostaa uutta, vaan on hyvä miettiä jos uuden festariasun löytäisikin omasta vaatekaapista vanhoja vaatteita yhdistelemällä tai tuunaamalla. Vaatteita voi myös hankkia käytettynä tai kurkistaa esimerkiksi kaverin kaappiin. Kirpputorit ja netin myyntipalstat ovat loistavia paikkoja edullisten ja samalla ekologisempien löytöjen tekemiseen.

Juhlia järjestäessä kannattaa pohtia tuleeko koristeita tai muita tarvikkeita käytettyä uudelleen. Jos tarvetta on vain yhdeksi päiväksi, voi välttämättömät astiat esimerkiksi lainata tai vuokrata. Muoviset kertakäyttöastiat ja pillit kannattaa ainakin unohtaa, ja tarjoilla esimerkiksi trendikästä finger foodia.

Kuuman kesäpäivän pelastus on uudelleen täytettävä juomapullo. Suomessa on maailman parasta vettä, mutta silti pullotetun veden tuonti on kasvanut viimeisen 15 vuoden aikana. Festivaaleilla ja ulkoilmatapahtumissa on usein vesipisteitä, joissa oman pullon saa täytettyä maksutta. Tee ekoteko ja jätä kertakäyttöiset vesipullot kauppaan – säästät rahaa ja luontoa!

P.S. Kesän rientoihin voi pääkaupunkiseudulla polkaista esimerkiksi kaupunkipyörällä. Jalan tai pyörän kannattaa kesällä liikkua muutenkin: näin pääset nauttimaan historiallisista helteistä ja toimit samalla ympäristöystävällisesti!

Lähteet: Suomen ympäristökeskus, Helsingin Sanomat, Ekoglitter ja Joutsenmerkki

Vastaa