You are currently viewing Kesä ja banaanikärpäset – ötököistä eroon lopullisesti

Kesä ja banaanikärpäset – ötököistä eroon lopullisesti

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Keskikesän jälkeen banaanikärpäset ottavat usein vallan suomalaisissa kotikeittiöissä. Pörräävät pikkukärpäset vähentävät viihtyisyyttä ja luovat ikävän illuusion likaisesta keittiöstä. Todellisuudessa banaanikärpäset eivät kuitenkaan viesti epäsiisteydestä, vaan niitä voi eksyä keittiöön esimerkiksi kaupasta tuotujen hedelmien mukana. Hedelmien lisäksi myös bioroskat ja lautasille jääneet ruoantähteet houkuttelevat viheliäisiä pikkupörriäisiä. Usein todellinen ongelma piilee kuitenkin vielä syvemmällä – nimittäin viemärissä.

Kotikonstit tuovat vain hetkellisen helpotuksen

Kotikonstit banaanikärpästen hävittämiseen ovat jokakesäinen puheenaihe mediassa. Mekin olemme käsitelleet aihetta jo pari kertaa: voit lukea aikaisemmat postaukset täältä ja täältä. Edellisissä kirjoituksissakin esitellyt kikat perustuvat banaanikärpästen pyydystämiseen ansojen avulla, mikä ei kuitenkaan ole kovin kauaskantoista. Erilaiset viini- ja etikkaseokset, puolikkaat hedelmät tai suppiloviritykset houkuttelevat kyllä banaanikärpäsiä, mutta ennen ansaan päätymistä ne ovat jo ehtineet laskea munansa suojaan.

Lentelevien pikkukärpästen taltuttamiseen ansoja voi toki käyttää, mutta lopullisesti niistä pääsee eroon vain hävittämällä myös munat ja toukat. Munia ja toukkia voi kulkeutua kotiin esimerkiksi hedelmien mukana, joten ne kannattaa joko pestä huolellisesti tai kuoria. Biojäteastia tulisi myös tyhjentää tiheään, jottei roskapussin pohjalle pääse muodostumaan banaanikärpäsiä kutsuvaa kasvualustaa.

Mikrobit pitävät banaanikärpäset pysyvästi poissa

Näkyvät kärpäset ovat siis usein vain osa ongelmaa. Pahin pulma ovat jo aiemmin mainitut kärpästen munat ja toukat, joita ei niin helposti huomata. Yksi banaanikärpäsille erityisen otollinen pesimispaikka on keittiön viemäripisteissä. Banaanikärpästen lisääntymistahti on huima ja koska uusia kärpäsiä syntyy jatkuvasti, kärpäsansat eivät ratkaise ongelmaa. Banaanikärpäset voivat lisääntyä jo viikossa tai lämpimässä nopeamminkin ja saattavat pahimmillaan munia neljäsataa munaa kerralla.

Mädäntyessään putkistoihin päätynyt orgaaninen tuottaa ikäviä hajuja, jotka houkuttelevat paikalle tuholaisia, kuten banaanikärpäsiä ja sokeritoukkia. Jotta banaanikärpäsistä ja muista öttiäisistä päästäisiin pysyvästi eroon, täytyy huolehtia siitä, ettei niille sopivia munimispaikkoja putkistoista löydy. Tämä onnistuu käyttämällä mikrobiliuostamme, jonka sisältämät elävät mikrobikannat syövät orgaanisen jätteen putkistosta ja samalla poistavat pahat hajut sekä banaanikärpäset ja niiden jälkikasvun. Mikrobit puhdistavat putkien sisäpinnoille kerääntyneen jätteen ja muodostavat sen tilalle biofilmin, joka estää jatkossa ruoantähteitä ja rasvaa kiinnittymästä putkeen. Putki pysyy puhtaana, eivätkä banaanikärpäset ole enää jokakesäinen vitsaus.

Lähteet: Hyönteismaailma, Ilta-Sanomat ja Yle

Vastaa