You are currently viewing Kemikaalivapaa kodin siivous – luonnollisesti puhtaampaa

Kemikaalivapaa kodin siivous – luonnollisesti puhtaampaa

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Kodin siivouksessa käytetään usein haitallisia kemikaaleja, vaikka lika irtoaisi monesti pelkällä vedellä. Kotitalouksissa harvoin on tarvetta käyttää klooripohjaisia tai desinfioivia tuotteita, vaan lämpimällä vedellä ja miedolla ympäristöystävällisellä puhdistusaineella pääsee jo pitkälle, varsinkin jos lika ei ole pinttynyttä. Kannattaakin siis siivota säännöllisesti, jottei vaikeasti irrotettavaa likaa pääse kertymään.

Tuotteen ympäristöystävällisyyden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös annostelumääriin. Puhdistusaineita annostellaan usein reilulla kädellä, vaikka vähempikin riittäisi. Hyvänä ohjenuorana voi pitää sitä, että aina ensin kokeilee irtoaako lika pelkällä vedellä ja jos ei, niin ottaa avuksi mahdollisimman pienen määrän puhdistusainetta – usein tippakin on tarpeeksi. Ympäristöystävällisiä puhdistusaineita saa tehtyä myös pienellä vaivalla itse.

Tee se itse – kotitekoiset keittiön puhdistajat

Peruselintarvikkeet kuten etikka, sooda tai sitruuna sopivat hyvin kodin siivoukseen. Sitruunan teho siivouksessa perustuu sen sisältämään orgaaniseen sitruunahappoon. Sitruunanpuolikkaalla saa puhdistettua esimerkiksi keittiön lavuaarin ja samalla pääsee nauttimaan raikkaasta tuoksusta. Kodin yleispesuaine syntyy myös helposti sitruunasta ja väkiviinaetikasta. Lisää sitruunankuoret ja etikka suljettavaan purkkiin ja anna aineen tekeytyä pari viikkoa. Siivilöinnin jälkeen yleispuhdistusaine on valmis käytettäväksi. Se soveltuu erityisen hyvin keittiön pintojen, mikron ja jääkaapin puhdistukseen. Lieden ja pesualtaiden puhdistukseen taas sopii veden ja ruokasoodan sekoitus, jota hankaamalla rasvan ja muut roiskeet saa helposti poistettua.

Huuhteluaineen korvikkeeksi sopii hyvin itsetehty luonnollinen pyykkietikka. Tarvitset vain väkiviinaetikkaa ja mieleisen eteerisen öljyn. Pyykkietikkaa annostellaan pesukoneen huuhteluainelokeroon noin puolen desin verran. Etikkaa voi myös halutessaan laimentaa vedellä, jolloin sitä saa annostella koneeseen hieman enemmän. Pyykkietikka poistaa hajut vaatteista ja muista tekstiileistä tehokkaasti, vähentää sähköisyyttä ja sopii kaikille materiaaleille.

Mitä vähemmän pakkausmateriaaleja, sen parempi

Puhdistusaineen ekologisuuteen vaikuttaa myös sen pakkaukseen käytetyn materiaalin määrä ja laatu. Ympäristöystävällisestä näkökulmasta katsottuna kannattaa suosia tuotteita, joissa on käytetty mahdollisimman vähän ja mahdollisimman ekologisia pakkausmateriaaleja. Esimerkiksi aiemmin mainitun pyykkietikan kaverina voi käyttää biohajoavia pesupähkinöitä, joita saa ostettua hyvin varustelluista luontaistavarakaupoista kilotavarana omaan pussiin.

Palasaippuat ovat hyvä vaihtoehto muovisille pumppupulloille, sillä niihin ei käytetä yhtä paljon pakkausmateriaaleja, ja ne on yleensä pakattu kierrätettävään paperiin. Käsistään kätevä tekee omat saippuansa, joista saa myös ihania ekologisia mökkiviemisiä. Tahroihin tehoaa täysin luonnollinen sappisaippua, joka ei vahingoita kangasta, eikä kuormita luontoa. Shampoosta ja meikinpoistoaineesta on nykyään myös saatavilla useita palasaippuavaihtoehtoja.

Pakkausmateriaalien lisäksi myös siivousvälineiden materiaaleihin on hyvä kiinnittää huomiota. Kuten monessa muussakin asiassa, myös siivouksessa kannattaa panostaa laadukkaisiin ja kestäviin välineisiin. Kun siivousvälineet kestävät käytössä useita vuosia, ei turhaa jätettä rikkoutuneiden tarvikkeiden muodossa synny. Siivousvälineiden huoltaminen ja puhdistaminen pidentävävät niiden käyttöikää entisestään.

Kemikaalivapaa viemärinhoito

Viemäreihin liittyviä ongelmia kuten pahoja hajuja tai tukoksia on perinteisesti hoidettu vahvoilla kemikaaleilla ja muilla vaarallisilla aineilla. Myrkylliset kemikaalit usein syövyttävät tukokset tehokkaasti tieltään, mutta samalla vaurioittavat putkia ja ovat haitallisia niin terveydelle kuin ympäristöllekin. Lopulta viemäriin kaadettujen kemikaalien ja muiden myrkyllisten aineiden jäämiä päätyy ihmisten elimistöön ja vesistöihin.

Biologinen viemärinhoito on ympäristöystävällinen ratkaisu viemäriongelmiin. Kehittämämme mikrobiliuos sisältää eläviä mikrobikantoja, jotka syövät putkiin kerääntyneen orgaanisen jätteen ja ennaltaehkäisevät tukoksia. Toimimalla ennakoivasti, ei tarvetta haitallisille, tukoksen räjäyttäville kemikaaleille synny. Luonnolliset mikrobimme muuttavat orgaanisen jätteen harmittomaksi vedeksi ja hiilidioksidiksi, ja keventävät näin vedenpuhdistuslaitoksiin kohdistuvaa kuormitusta. Kun vedenpuhdistus on tehokkaampaa, päätyy vesistöihin vähemmän rehevöittäviä ravinteita.

Lähteet: Etelä-Saimaa, Glorian Koti ja Martat

Vastaa