Juha Peltonen, Aromi 3/2018
Jo yli 500 ravintolaa käyttää kotimaisen ProtectPipen mikrobiliuosta viemäreiden ja rasvakaivojen ylläpitoon. Mikrobit syövät orgaanisen jätteen, jolloin tukokset ja hajuhaitat poistuvat.
Helsinkiläinen ProtectPipe tuottaa ravintoloille eläviä mikrobikantoja sisältävää Bioflow-liuosta, jonka tauteja aiheuttamattomat bakteerit kirjaimellisesti syövät orgaanisen jätteen viemäreistä. Liuos pysäyttää jätteen mätänemisprosessin ja estää haitallisten kaasujen, kuten rikkivedyn, muodostumisen. Paitsi että rikkivety on pahan hajuista, se syövyttää etenkin rautaputkia.
ProtectPipe on Klas Alfthanin toissa vuonna perustama start up, joka on saanut nopeasti asiakkuuksia ravintoloiden, vesilaitosten, risteilylaivojen ja taloyhtiöiden jätevesiongelmien ratkaisijana. Alfthan alkoi selvittää, miksi joissakin taloyhtiöissä putkiremontti tarvitaan sadan vuoden iässä, joissakin jo 25 vuotta rakennuksen valmistumisesta. Syyksi paljastui putkistoissa mätänevä orgaaninen jäte.
Vedenpuhdistuslaitoksilla orgaanista jätettä on hävitetty mikrobeilla jo yli sata vuotta. ProtectPipe on kehittänyt mikrobikannan, joka kestää suuria lämpötilaeroja ja pH-arvojen muutoksia. Bioflow-liuoksessa on viittä basilus-sukuista mikrobia.
– Ensimmäiset asiakkaat ovat loogisesti ravintoloita, sillä niissä orgaanista jätettä kertyy putkistoihin paljon. Esimerkiksi buffet-ravintoloissa kuormitus astianpesukoneen kautta on kova, ProtectPipen hallintojohtaja Hannu Keränen sanoo.
Ammattikeittiöissä putkistoon päätyvä orgaaninen jäte on tyypillisesti ruoantähteitä ja rasvaa. Viemäriputkien toimintavarmuus on liiketoiminnalle ensisijaista, sillä yksikin päivä, jolloin ravintola ei tukoksen takia pysty olemaan auki, tuottaa tappiota. Viemärihajut ja hyönteiset vaikuttavat myös asiakaskokemukseen.
Rasvakaivot perinteinen ongelmakohta
Jokaisessa yli 50 lämmintä ruoka-annosta valmistavassa tai yli sata annosta jakavassa keittiössä on lain mukaan oltava rasvanerotukskaivo, jossa jätevedestä erotetaan rasva ja öljy.
Rasvanerotuskaivon tyhjennys on usein hankala operaatio, varsinkin jos erottimen rasvakerros on päässyt pinnalta kovettumaan. Silloin anturi, joka ilmoittaa rasvakaivon tyhjennystarpeesta, ei pääse toimimaan. Kova kerros on hajotettava manuaalisesti, jotta kaivon tyhjennys onnistuu.
Bioflow pitää rasvanerotuskaivon sisällön juoksevana ja hajuttomana, jolloin tyhjennys on mahdollista mihin vuorokauden aikaan tahansa. Samalla banaanikärpästen kasvualusta katoaa.
Rasvakaivojen toiminnan kohentuminen mikrobeilla on huomattu VR:n kiinteistössä Helsingin päärautatieasemalla, jossa Bioflow on ollut pilottikäytössä kohta vuoden. Lähes satavuotiaalla rautatieasemalla toimivat Hesburger-, Namaskaar Express- ja Burger King -ravintolat, ja putkitukokset ovat aiemmin aiheuttaneet huomattavia kustannuksia.
– Pilotin tavoitteena oli saada rasvakaivot toimimaan oikein, ja pidentää niiden tyhjennysväliä. Halusimme tehdä konkreettisia toimia putkien suojelemiseksi pidentämällä niiden käyttöikää. Samalla kun tyhjennysvälit pidentyvät, kustannukset alentuvat, VR:n ylläpitopäällikkö Ville Rantala kertoo.
Tekninen manageri Hannu Isoniemi sanoo varsinkin Namaskaarin rasvakaivon hajuhaittojen olleen suuria, koska keittiössä valmistetaan paljon mausteista ruokaa.
– Kun lattiat pestään, niistä irtoava rasva pistää kaivon koville, Isoniemi sanoo.
Hesburgerissa taas oli ennen pilottia merkittäviä ongelmia, koska rasvakaivoa ei tyhjennetty säännöllisesti, ja pinta oli päässyt kovettumaan.
– Siinä tarvittiin ihan kirjaimellisesti rautakankea pinnan rikkomiseen, Rantala kertaa.
Isoniemen mukaan pilottijakson tulokset ovat hyviä.
– Rasvanerotuskaivo toimii paljon paremmin. Pinta ei ole enää kovettunut, vaan se on pysynyt hajuttomana ja juoksevana, jolloin tyhjennyskin sujuu ongelmitta. Myös tekniikka kaivon sisällä toimii paremmin, ja turhat hälytykset ovat loppuneet, Isoniemi sanoo.
Tukosten vähentyminen tuo kiinteistölle säästöä, kun kalliita painehuuhteluja tarvitaan vähemmän. Vanhoissa rakennuksissa viemärilinjat eivät kestä painehuuhteluja.
– Rasvakaivojen tyhjennyskertoja vähennetään neljästä kolmeen vuodessa. Tällä tavalla saadaan lisättyä säästöjä, mutta iso säästö tulee siitä, jos putkiston käyttöikä kasvaa, Isoniemi sanoo.
Tuotekehitys jatkuu
Rautatieaseman Hesburgerin putkistoon mikrobiliuosta annostellaan puoli litraa vuorokaudessa. Työn tekee automaattiannostelija, jonka seinäasennus vie vähän keittiötilaa.
Toinen vaihtoehto on liuoksen käsikaato.
– Siinä on etuna, että liuosta voidaan annostella kaikkiin viemäripisteisiin osana siivousrutiinia, Hannu Keränen sanoo.
ProtectPipe myy mikrobiliuosta kotitalousasiakkaille Putkipöpö-brändillä ja laivayhtiöille Biomarine-liuoksena. Tuoteperheen eri osissa on otettu huomioon kohteiden erilainen kuormitus.
Ravintoloille on kehitteillä Biofloor-tuote, jonka on tarkoitus säästää työaikaa ammattikeittiöissä yhdistämällä lattianpesu ja viemäreiden hoito yksinkertaiseksi työvaiheeksi. Tuote poistaa ammattikeittiöissä työvuoron päätteeksi tapahtuvan lattianpesun.
– Biofloor vain kaadetaan lattialle, ja ohjataan saman tien lastalla viemäripisteisiin. Se säästää aika paljon työtä, jos puolen tunnin lattian jynssäys jää pois, Keränen suunnittelee.
Mikrobiliuos ei ole myrkyllistä, joten sen säilytykseen ei ole erityisvaatimuksia. Liuos säilyy toimintakykyisenä kaksi vuotta jääkaappilämpötilassa. Mikrobit eivät kuole edes jäätyessään, mutta silloin niiden toiminta käynnistyy hitaammin.