Matti Keränen, Tekniikka & Talous 16.1.2018
VR on kokeillut päärautatieaseman ja Malmin aseman ravintoloiden rasvanerotuskaivojen ylläpitoa suomalaisen mikrobi-innovaation avulla.
’’Pilotin tavoitteena oli saada rasvakaivot toimimaan oikein, sekä pidentää niiden tyhjennysväliä. Syy miksi lähdimme toteuttamaan kokeilua näillä tavoitteilla, oli yksinkertaisesti se, että halusimme tehdä konkreettisia toimia putkien suojelemiseksi, pidentämällä niiden elinikää. Samalla kun tyhjennysvälit pidentyvät, niin ongelmat poistuvat ja kustannukset alentuvat’’, kertoo VR:n ylläpitopäällikkö Ville Rantala.
Kiinteistön ravintoloilla on omat rasvanerotuskaivot, jotka ovat kaikki kovassa käytössä. Pilotti tehtiin Hesburger, Namaskaar Express sekä Burger King -ravintoloissa.
’’Erityisesti Namaskaar-ravintolassa hajuhaitat rasvakaivossa olivat vielä suurempia kuin muissa, sillä keittiössä valmistetaan paljon mausteista ruokaa. Kun lattiat pestään, niin sieltä irtoava rasva pistää kaivon hyvin koville’’, kertoo tekninen manageri Hannu Isoniemi.
Rasva pääsee helposti kovettumaan kaivoissa, joka johtaa siihen, että jätevesipuhdistamot kuormittuvat. Tällöin jätevedet saattavat valua vesistöihin, saastuttaen niitä.
Ensimmäinen pilottijakso aloitettiin keväällä Helsingin päärautatieasemalla, ja toinen lokakuussa Malmin asemalla. Hajuhaitat ovat vähentyneet, ja rasvanerotuskaivon toiminta parantunut.
’’Rasvanerotuskaivo toimii paljon paremmin, pinta ei ole enää kovettunut, vaan se on pysynyt hajuttomana ja juoksevana, jonka myötä kaivon tyhjennyskin on sujunut ongelmitta. Olen myös huomannut tekniikan kaivon sisällä toimivan paljon paremmin, kun kovaa pintakerrosta ei enää ole. Tämä onkin asia, jota olen pilotilta odottanut. Turhat hälytykset ovat loppuneet.’’, Isoniemi jatkaa.
Ravintolat saavat säästettyä toiminnassaan, kun viemäriongelmat, kuten tukokset vähentyvät. Tällä tavalla myös vältytään turhalta työltä.
’’Se mitä olemme konkreettisesti huomanneet kustannuksissa, on Hesburgerin pohjaviemärien toiminnan parantuminen. Tukokset ovat vähentyneet ja olemme välttyneet painehuuhteluilta, jolloin kiinteistö on myös säästänyt rahaa.’’, kiinteistöhuollon edustaja jatkaa.
Kiinteistö on ennen tyhjentänyt rasvakaivot neljä kertaa vuodessa, ja tavoitteena on nyt laskea tyhjennyskertoja kolmeen. Tällä tavalla saadaan lisättyä säästöjä.
Lue artikkeli myös suoraan Tekniikka & Talous – uutisista!