Suomalaisyrityksen mikrobit syövät laivojen kuonat – seuraavana Tallink Silja ja Mein Schiff 1 (Kauppalehti 26.12.2017)

Kauppalehti 26.12.2017 Anna Juvonen. Kuva: Tallink Silja.

Mikrobioteknologiayritys ProtectPipe on aloittanut yhteistyön Birka Cruisesin lisäksi Tallink Siljan ja Royal Caribbean Cruisesin kanssa.

Varustamo Rederi Ab Eckerön tytäryhtiö Birka Cruises on testannut maaliskuusta lähtien suomalaisen ProtectPipen mikrobiliuosta M/S Birka -laivan jätevesien puhdistamisessa.

Vuonna 2016 perustettu mikrobioteknologiayritys tuottaa laivayhtiöille eläviä mikrobikantoja sisältävää Biomarine-liuosta, jonka bakteerit syövät orgaanisen jätteen jätevesijärjestelmistä. Liuos pysäyttää jätteen mätänemisprosessin ja estää haitallisia kaasuja muodostumasta.

Yritys on yhdessä suomalaisten tutkijoiden kanssa kehittänyt mikrobikannan, joka kestää vaativia olosuhteita, merkittäviä lämpötilaeroja ja pH-arvojen muutoksia. Liuos helpottaa putkiston puhtaanapitoa, jätevesien käsittelyä ja vähentää esimerkiksi vedettömien pisuaarien haju- ja tukosongelmia.

”Eckerön tavoitteena oli Tukholman vesilaitosten mittaamien rikkivetyarvojen alentaminen siten, että aluksen jättäessä jätevedet satamaan pysyvät rikkivetyarvot tasaisesti alle 25 ppm:n pitoisuuksissa, jolloin laivayhtiöltä ei vaadita lisämaksuja. Tavoitteemme oli päästä alle 20 ppm:n pitoisuuksiin. Lisäksi keittiön jätevesilinjan toiminta haluttiin turvata ja rasvanerotinjärjestelmän huoltoväliä pidentää. Myös aluksen jätevesijärjestelmä haluttiin turvata ehkäisemällä virtsakiven muodostuminen” kertoo ProtectPipen perustaja Klas Alfthan Kauppalehdelle.

Laivan jätevesijärjestelmään syötettiin aluksi mikrobiliuosta kahdeksan litraa päivässä. Yrityksen mukaan jo kolmen kuukauden jälkeen putkistoon kertynyt kova virtsakivi oli vähentynyt huomattavasti, laivan messin viemäriputki ja rasvakaivo olivat puhdistuneet, ja tukokset, hajut ja hyönteiset olivat kadonneet.

Yrityksen mukaan erityisen merkittävää laivayhtiöiden kannalta on rikkivetytasojen lasku ja se, että virtsakiven muodostuminen putkissa saadaan pysähtymään.

”Pääsimme ensimmäisten kolmen kuukauden aikana 14,8 ppm:n keskiarvoon, mutta emme kuitenkaan onnistuneet pitämään arvoja alle 20 ppm:n jokaisena päivänä. Huomasimme, että kun matkustajamäärät kasvoivat huomattavasti yli keskiarvon, kuten loppuunmyydyillä viikonloppuristeilyillä, ei annostelumme ollut riittävä biologisen kuorman vähentämiseksi”, Alfthan kertoo.

Mikrobiliuoksen syöttö kaksinkertaistettiin 16 litraan päivässä, mikä johti yrityksen mukaan rikkivedyn keskiarvon laskuun lähelle nollaa.

”Rasvanerotinjärjestelmä saatiin toimimaan yli odotusten. Virtsakiven osalta saimme suurimman positiivisen yllätyksen. Tuotteemme toimii erittäin tehokkaasti virtsakiveen ja korvaa samalla muut, ihmisille, rakenteille sekä työntekijöille, äärimmäisen vaaralliset, happoihin perustuvat aineet. Järjestelmämme avulla vedenpuhdistusprosessi alkaa välittömästi kun wc vedetään, jolloin virtsakiveä ei pääse muodostumaan ja rikkivetyongelma poistuu”, Alfthan sanoo.

Rederi Ab Eckerö jatkaa mikrobien käyttöä M/S Birka -aluksella pilotin jälkeen.

”Laivayhtiön tekninen osasto on tehnyt päätöksen implementoida järjestelmämme koko alukseen. Suunnittelemme juuri toteutusta. Mikrobiliuoksen syöttölaitteita on tulossa alukseen noin sata kappaletta”, Alfthan kertoo.

ProtectPipe on aloittanut yhteistyön myös Tallink Siljan kanssa.

”Tuotteemme on jo koekäytössä Meyerin telakan vuonna 2017 toimittamalla Tallink Megastar -aluksella ja suunnittelemme juuri pilottihanketta Silja Serenade -alukselle”, Alfthan kertoo.

Yritys suunnittelee hanketta myös Meyerin telakan ja Royal Carribbean Cruises -laivayhtiön kanssa.

”Tarkoituksenamme olisi käynnistää Turussa helmikuussa valmistuvan Mein Schiff 1 -aluksen vedenpuhdistusprosessi ja nopeuttaa aluksen käyttöönottoa samalla ehkäisten virtsakiven muodostumista”, Alfthan sanoo.

Nykyään 14 henkilöä työllistävän yrityksen pääfokus on Suomen markkinassa ja palvelumallin kehittämisessä.

”Kotimaan markkinan koko on 500 miljoonaa euroa”, Aflthan arvioi.

Suomessa ja Virossa toimiva yritys aloitti tänä vuonna toimintansa myös Dubaissa. Alfthanin mukaan kysyntä on valtavaa.

”Saimme hiljattain ensimmäisen kontillisen ainetta perille ja ensimmäiset asiakkaat ovat jo ottaneet tuotteen käyttöön. Koska menetelmä on täysin uusi ja innovatiivinen, on alussa tehtävä läheistä yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa, mutta onneksi suhtautuminen siellä on ollut todella positiivinen.”

Yrityksen tavoitteena on laajentua Itämeren maihin.

”Koska yrityksemme missio on Itämeren pelastaminen, on tavoitteenamme laajentua Itämerta ympäröiviin maihin. Ilman Venäjääkin Ruotsin, Norjan, Saksan, Puolan, Viron ja Tanskan yhteenlaskettu markkinapotentiaali on noin 15 miljardin euron luokkaa, joten tekemistä riittää”, Alfthan sanoo.

Lue juttu myös suoraan Kauppalehdestä

Vastaa