You are currently viewing Suomalaisinnovaatio pitää Eckerö Linen putket puhtaina – Mikrobit popsivat putkitukokset ravinnokseen (Tallinna24 18.12.2018)

Suomalaisinnovaatio pitää Eckerö Linen putket puhtaina – Mikrobit popsivat putkitukokset ravinnokseen (Tallinna24 18.12.2018)

Thea Ekholm, Tallinna24 18.12.2018

Helsinki-Tallinna -reitillä kulkevia laivoja koskee suuri määrä direktiivejä ja lainsäädäntöä, joiden tarkoituksena on tehdä merenkulusta turvallista ja ympäristöystävällistä.

Laivayhtiö Eckerö Linen oma tavoite puolestaan on kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän. Tähän tavoitteeseen päästäkseen laivayhtiöltä vaaditaan innovatiivisuutta ja uusien menettelytapojen kehittämistä erityisesti laivojen päästöjen ja jätteiden käsittelyyn.

Viime kesänä alkaneen projektin myötä Eckerö Linen m/s Finlandialla on siirrytty käyttämään ympäristöystävällistä mikrobiliuosta perinteisten viemärinhoitokemikaalien sijaan. Kyseessä on suomalainen innovaatio.

Suomalaisen ProtectPipen kehittämä mikrobiliuos on vähentänyt putkitukoksia laivalla merkittävästi.

M/s Finlandian Chef de Cuisine Kai Honkamäki kertoo rasvasta tukkeutuvien viemäreiden aiheuttaneen säännöllisesti ongelmia. Lisäksi keittiössä kärsittiin liukkaista lattioista, joita oli hankala pitää puhtaana.

Laivan keittiöissä otettiin käyttöön kesällä 2018 ProtectPipen biologinen lattianpesuaine, BioFloor, jonka sisältämät elävät mikrobikannat syövät lattiapintaan tarttuneen rasvan ja muun orgaanisen jätteen.

Mikrobiliuosta levitetään tasaisesti vedellä huuhdellulle lattialle, jonka jälkeen lattia kuivataan lastalla, jolloin liuosta päätyy kaikkiin lattiakaivoihin. Mikrobit käyttävät putkiin kerääntynyttä orgaanista jätettä ravintonaan ja muodostavat putken sisäpinnalle biofilmin, joka estää uuden aineksen tarttumisen ja samalla ennaltaehkäisee putkitukoksia.

Jo lyhyen käyttökokemuksen jälkeen, laivalla ollaan oltu hyvin tyytyväisiä tuloksiin.

− Nyt puolen vuoden aikana, kun tuote on ollut käytössä, ongelmia on ollut huomattavasti vähemmän. Aiemmin huoltohenkilökunta oli keittiössä tuttu näky, sillä tukoksia täytyi avata toistuvasti. Mikrobiliuoksen käyttöönoton jälkeen huoltokäyntien määrä vähentyi merkittävästi, Kai Honkamäki kertoo.

Pääset lukemaan artikkelin myös Tallinna24-verkkolehdestä!

Vastaa