You are currently viewing Bakteerit siirtävät putkiremonttia vuosikymmenillä – Eckerö testaa suomalaisyrityksen mikrobeja (Kauppalehti 29.3.2017)

Bakteerit siirtävät putkiremonttia vuosikymmenillä – Eckerö testaa suomalaisyrityksen mikrobeja (Kauppalehti 29.3.2017)

Kauppalehti 29.3.2017

Mikrobioteknologiayritys ProtectPipe haluaa pelastaa Itämeren laittamalla laivojen putkistot kuntoon. ProtectPipe on aloittanut pilottihankkeen laivayhtiö Eckerö Linen kanssa laivojen putkistojen puhdistamiseksi.

Viime vuonna perustettu mikrobioteknologiayritys ProtectPipe väittää pystyvänsä siirtämään putkiremontin tarvetta jopa vuosikymmenillä. Yritys tuottaa eläviä mikrobikantoja sisältävää liuosta, joka hajottaa orgaanisen jätteen viemäriputkista. Jätteet haurastuttavat putkistoja, kun mädäntyvä orgaaninen jäte synnyttää rikkivety-yhdisteitä. Yrityksen mikrobiliuos pystyy pilkkomaan rasvaa, tärkkelystä, selluloosaa ja proteiinia ja näistä syntyviä rikkivety-yhdisteitä.

Yrityksen pääkohderyhmä ovat taloyhtiöt ja omakotitaloasujat, mutta hallintojohtaja Hannu Keränen ja perustaja Klas Alfthan haluavat puhdistaa myös risteilijöiden jätevedet.

“Laiva on oma ekosysteeminsä. Pilottihankkeen tarkoituksena on löytää sopiva ratkaisu, miten laivan putkiston voi parhaiten puhdistaa”, Keränen kertoo.

Alfthanin mukaan Eckerö Line ei dumppaa jätevesiään mereen.

“Eckerö kerää jätevedet valtaviin säiliöihin, joissa syntyy rikkivetyä. Laivayhtiö säästää satama- ja jätevesimaksuissa, kun rikkivetyä on puhdistettu poistovesistä”, Alfthan sanoo.

Alfthanin mukaan yritys saa Eckerö-pilotin tuloksista keissin kansainväliseen myyntityöhön.

Yrityksen asiakkaita ovat Ahvenanmaan vesilaitos ja maakuntahallitus, mikä Aflthanin mukaan osaltaan suojelee Itämerta.

“Ahvenanmaan vesipuhdistamo saa ratkaisustamme pikaista helpotusta, jota kaivattaisiin myös Baltian maissa ja esimerkiksi Puolassa”, Alfthan sanoo.

Itämeren suojeluun vihkiytyneen yrityksen tavoitteena on laajentua Itämerta ympäröiviin maihin.

ProtectPipe on laajentunut pääkaupunkiseudulta Ahvenanmaan lisäksi Turkuun. Seuraavaksi yritys laajentaa Tampereella, Ouluun, Jyväskylään, Lahteen ja Kuopioon. Yritys pestaa paikallisia myyjiä ja ostaa asennuspalvelut paikalliselta alihankkijalta.

“Käymme keskusteluja myös Viroon ja Saksaan laajentumisesta”, Keränen kertoo.

Yritys aloittaa tällä viikolla verkkosivuillaan liuoksen myynnin suoraan omakotitaloasujille. ProtectPipe myy kerrostaloasujille palvelusopimuksena viemärinhoitojärjestelmää, joka maksaa vuodessa noin euron neliöltä. Ravintoloille ja suurtalouskeittiölleyritys asentaa pumpun, joka annostelee automaattisesti tarvittavan määrän mik­robiliuosta putkistoon.

“Tuotto investoinnille -laskelma, näkymä omiin putkiin putkikameralla ja rikkivetymittaukset avaavat asiakkaiden silmät. Ne ovat vauhdittaneet myyntiä”, Keränen kertoo.

Vastaa