Voisiko koko remontin välttää? (Tekniikan Maailma 19/2018)

Ismo Virta Tekniikan Maailma 19/2018 (17.10.2018)

Putkiremontti on niin kallis ja hankala asia, että hienointa olisi, jos sen voisi kokonaan välttää – tai ainakin siirtää kauas tulevaisuuteen. Tämän haaveen on tuotteistanut ProtectPipe-niminen uusyritys. Se kauppaa taloyhtiöille mikrobiliuosta, joka syö viemäreistä mätänevän ja putkia kaasuillaan haurastuttavan orgaanisen aineen pois. Ja viemäreiden elinikä pitenee pöpöliuoksen avulla jopa 20-40 vuotta.

Tuohan kuulostaa ihan käärmeöljykauppiaan lupaukselta, yrityksen perustaja Klas Alfthan?

”Meillä on yli 500 onnistuneen kokeilun perusteella vahva näyttö siitä, että mikrobikantamme toimii viemäreissä. Kiinteistöammattilaiselle riittää, että he näkevät putken olevan puhdas, koska ammattilaiset tietävät kaasujen vaikutuksen putken kestoon. Tästä on tekeillä myös riippumaton akateeminen tutkimus, jonka tuloksia pitää kuitenkin odottaa kolme vuotta.”

Miten palvelunne toimii?

”Aloitamme hoidon vuoden pilottijaksolla, sitten kuvaamme putket. Teemme 5-15 vuoden sopimuksia, viiden vuoden välein tehdään putkiston kuntokartoitus. Mutta tietenkin me haluamme tulla taloyhtiöön jo silloin, kun putkilla on vielä reilusti elinikää jäljellä. Jos saneeraus on suunniteltu tehtäväksi viiden vuoden sisällä, liuoksellamme saa avattua putken lempeästi.”

ProtectPipe on valinnut vedenpuhdistamoilla käytettävistä mikrobeista sellaiset, jotka pysyvät elossa myös viemärin alkupään oloissa. Ne ovat välillä tulikuumina ja välillä hyytävän kylminä mikrobeille paljon vaikeammat kuin puhdistuslaitoksilla ylläpidettävät optimiolot.

Ihan halpaa ei putkipöpön käyttö ole. Taloyhtiön koosta riippuen se maksaa useita tuhansia euroja vuodessa. Mutta asiakkaita ProtectPipe on saanut ja se teki viime vuonna jopa liikevoittoa, mikä ei ole startup-yrityksille ihan tyypillistä.

”Ei tuota ajatusta voi tutkimatta tyrmätä. Kyllä viemärikaasut putken vaakaosissa ovat pahoja syövyttäjiä”, sanoo Kiinteistöliiton Jari Virta. Mutta lisää näyttöä menetelmän toimivuudesta hän kuitenkin toivoo.

Vastaa