You are currently viewing Vesistöjen suojeleminen vaatii tekoja

Vesistöjen suojeleminen vaatii tekoja

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Osa Suomen vesistöistä on päässyt niin huonoon kuntoon, että ne on jouduttu puhdistamaan kemiallisesti. Vesistöjen suojeleminen on meidän jokaisen asia ja yhdessä voimme pienilläkin teoilla vaikuttaa vesistöjemme tilaan. Miten voimme toimia jatkossa, jotta vesistöt pysyisivät mahdollisimman puhtaina? 

Viime kesänä Varsinais-Suomessa sijaitseva Littoistenjärvi puhdistettiin noin 200 tonnilla puhdistuskemikaalia. Järvi oli pahasti rehevöitynyt ja täyttyi kesäisin sinilevästä. Kemikaalikäsittely puhdisti vuosia huonossa kunnossa olleen järven kertaheitolla.

Myös huonosti voivan Itämeren puhdistamiseksi on pohdittu muun muassa samanlaista kemiallista käsittelyä kuin Littoistenjärvellä. Asiantuntijat jakautuvat kahteen leiriin Itämeren puhdistamiseen liittyvän kysymyksen suhteen. Toisten mielestä ihmisten ei pitäisi puuttua luonnon toimintaan. Toisten mielestä ihmisen muutettua Itämeren toiminnallaan, tulisi ottaa kaikki mahdolliset keinot käyttöön huonokuntoisen meren puhdistamiseksi.

Littoistenjärven kaltaiseen kemialliseen käsittelyyn liittyy meren kaltaisella suurella vesialueella kuitenkin myös suuria riskejä. Jos kemiallinen käsittely epäonnistuu, voi Itämeri joutua entistä huonompaan kuntoon. Niinpä Itämerta pyritään tällä hetkellä hoitamaan vähentämällä siihen kohdistuvaa kuormitusta esimerkiksi merenlahtia hapettamalla. Vaikka kuormituksen vähentämiseksi asetetut tavoitteet toteutuisivatkin optimaalisesti, kestää Itämeren pääaltaan tilan parantuminen vuosikymmenistä jopa vuosisataan.

Apua mikrobeista

Ihmisten tuottama, luonnon vesiin päätyvä orgaaninen jäte on yksi vesistöjämme saastuttavista tekijöistä. Monet suomalaisista elävät Itämeren tai järvien äärellä. Yksittäisen suomalaisen toiminta on siis merkittävää vesistöjemme tilaa ajatellen. ProtectPipen mikrobiliuos tarjoaa luonnollisen ja tehokkaan keinon vesistöjen suojelemiseen. Jokainen voi omalta osaltaan ehkäistä vesistöjen saastumista ottamalla käyttöön ympäristöystävällisen liuoksemme. Viemäriin kaadettavan liuoksen sisältämät mikrobit syövät viemäriin ja putkiin päätyneen orgaanisen jätteen, jolloin orgaaninen jäte ei pääse vesistöihin asti. Mikrobiliuosta saa ostettua verkkokaupastamme.

Lähteet: Helsingin Sanomien uutiset 18.5.2017, 19.5.2017 ja 11.11.2017

Vastaa