You are currently viewing Turun Sanomat 21.10.2019: Maarianhaminassa lorautetaan bakteereita jäteveteen – bakteerit syövät jätevesiviemäriputket puhtaiksi

Turun Sanomat 21.10.2019: Maarianhaminassa lorautetaan bakteereita jäteveteen – bakteerit syövät jätevesiviemäriputket puhtaiksi

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Mediassa
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Jonna Lankinen

Maarianhamina

Maarianhaminan jätevedenpuhdistamo aloitti tänä syksynä kokeilun suomalaisen mikrobiteknologiayritys ProtectPipen kanssa. Kokeilussa jätevedenpuhdistamon prosessiin lisätään yrityksen kehittämää bakteeriliuosta. Bakteeriliuoksen sanotaan poistavan jätevedestä typpeä.

Jos kokeilu onnistuu toivotusti, ProtectPipe haluaisi lisätä liuosta jo jätevesijärjestelmän alkupäähän, mahdollisimman kauaksi puhdistamolta. Tällöin bakteereilla olisi aikaa lisääntyä ja aloittaa orgaanisen jätteen syönti ja typenpoisto jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jolloin jätevedenpuhdistamoon päätyisi puhtaampaa jätevettä.

– Meillä on jätevedenpuhdistamossa kesäaikaan huomattavasti talvea suurempi kuormitus. Se ylittää ajoittain puhdistamon teoreettisen kapasiteetin, ja siksi tämä kokeilu kiinnostaa meitä, perustelee Maarianhaminan kaupungin yhdyskuntatekniikan päällikkö Jouni Huhtala.

Huhtalan mukaan etenkin Ahvenanmaan elintarviketeollisuus tuottaa verkostoon paljon ravinnepitoista jätevettä, joka kuormittaa puhdistusjärjestelmää. Lisäksi matkailijoiden määrä kesäaikana kasvaa huomattavasti.

Ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Ari Kangas sanoo, että jos viemäri halutaan valjastaa jätevettä puhdistavan prosessin osaksi, se on mahdollista mutta hankalaa.

– Verkosto on laaja ja hajanainen, sinne tulee kuormitusta monista eri paikoista. On tärkeää, että oikea mikrobivalmiste osuu oikeaan paikkaan, oikeassa ajassa ja oikeissa olosuhteissa. Se ei ole mahdotonta mutta vaatii paljon.

Kankaan mukaan menetelmät tulevat myös helposti kalliiksi, sillä kemikaalin tai mikrobivalmisteen syötön viemäriverkostoon pitää olla jatkuvaa.

– Alalla ei ole aiemmin juuri ollut mielenkiintoa edistää viemäriverkostossa tapahtuvaa puhdistumista, koska jätevesi joka tapauksessa puhdistetaan puhdistamossa. Mielenkiinto on aiemmin kohdistunut siihen, että on yritetty vähentää haitallisia asioita.

– Nyt ymmärretään, että mikrobitoiminta jätevesiverkostossa voi olla myös positiivista, eli sielläkin tapahtuu jäteveden puhdistumista, kunhan olosuhteet ovat oikeat, Kangas sanoo.

Voi lukea jutun myös Turun Sanomista.

Vastaa