You are currently viewing Tavoitteena lääkkeetön Itämeri

Tavoitteena lääkkeetön Itämeri

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Tammikuussa 2018 käynnistynyt Lääkkeetön Itämeri -kampanja muistuttaa siitä, että yksittäisen ihmisen teot ovat merkityksellisiä Itämeren tilan kannalta. Kymmenisen vuotta sitten noin 27 000 kg vanhentuneita ja ylijääneitä lääkkeitä hävitettiin kotitalouksissa lavuaarin tai vessanpöntön kautta. Tämänhetkisestä tilanteesta ei ole tilastoja, mutta lääkkeiden hävittäminen viemäreiden kautta on tuskin loppunut.

Viemäriin joutuneet lääkkeet päätyvät jätevedenpuhdistamoihin. Jätevedenpuhdistamoita ei ole kuitenkaan suunniteltu poistamaan lääkejätettä. Tästä syystä lääkejäte päätyy puhdistamattomana Itämereen sekä muihin vesistöihin. Vesistöihin päätyneet lääkkeet vaikuttavat sekä veden puhtauteen ja vedessä eläviin eliöihin.

Pienilläkin teoilla on vaikutusta

Kotitaloudet kuormittavat Itämerta ja muita vesistöjä jätevedellä. Vanhentuneet ja ylijääneet lääkkeet on tärkeää toimittaa apteekkiin, sillä lääkkeiden hävittäminen asianmukaisella tavalla on askel kohti vesistöjen puhtaampaa tulevaisuutta. Mahdollisen lääkejätteen lisäksi jokainen kotitalous tuottaa myös orgaanista jätettä. Jätevedenpuhdistuslaitokset eivät välttämättä saa puhdistettua kaikkea putkien kautta niihin kulkeutuvaa jätettä. Orgaanisen jätteen päätyminen jätevedenpuhdistamoille asti on kuitenkin estettävissä. Mikrobiliuoksemme on täysin ympäristöystävällistä. Sen mikrobikannat puhdistavat putket orgaanisesta jätteestä ja samalla putkien ikä pidentyy. Tällöin jätevedenpuhdistamoiden kuormitus vähenee ja herkkiin vesistöihin ei päädy sinne kuulumattomia aineita.

Mikrobiliuosta voi ostaa verkkokaupastamme.

Lähteet: Lääkkeetön Itämeri ja Lääkkeetön Itämeri -kampanjan Facebook-sivu

Vastaa