You are currently viewing Suomalaisyrityksen kehittämät mikrobit popsivat jätevedet puhtaiksi Virossa (Tallinna24 25.7.2018)

Suomalaisyrityksen kehittämät mikrobit popsivat jätevedet puhtaiksi Virossa (Tallinna24 25.7.2018)

Thea Ekholm, Tallinna24 25.7.2018

Suomalainen mikrobioteknologiayritys ProtectPipe laajensi toimintaansa Viroon kesällä 2017 ja on vajaassa vuodessa ehtinyt poistamaan viemäreihin liittyviä ongelmia niin Tallinnan vanhassa kaupungissa, Saarenmaan elintarviketehtailla kuin Pärnun kylpylöissäkin. Seuraavaksi mikrobit syövät puhtaaksi päivittäistavarakauppaketju Konsumin jätevedet.

Virolainen ruokakauppaketju Konsum on tunnettu edullisista hinnoistaan ja hyvistä tarjouksistaan. Kauppoja on Virossa yli sata ja ne kuuluvat samaan konserniin Maksimarket-ketjun kanssa. Usein Konsumit ovat liikekeskuksia, joissa samassa kiinteistössä ruokakaupan lisäksi on myös ravintola ja kahvila.

Tarton keskustan liepeillä sijaitsevassa Ujula Konsumissa oli monia vuosia käytetty entsyymipohjaista tuotetta viemärien hoitoon. Mitään muutoksia viemärin toiminnassa tai rasvakaivojen kunnossa ei kuitenkaan havaittu, vaan putket vetivät huonosti, rasvanerottimet olivat usein tukossa ja mitatut jätevesiarvot hyvin korkeita.

Konsumissa aloitettiin kokeilu, jonka aikana aiemmin käytössä ollut entsyymipohjainen aine vaihdettiin ProtectPipen biologiseen mikrobiliuokseen. Jo kuukauden jälkeen saatiin merkittäviä tuloksia – jätevesiarvot olivat puolittuneet ja viemärit toimivat huomattavasti aiempaa paremmin.

− Pilotti aloitettiin toukokuussa ja jo kuukaudessa saatiin äärimmäisen hyviä tuloksia. Jätevesiarvot puolittuivat koko kauppakeskuksessa ja tuotteeseemme ollaan oltu täällä hyvin tyytyväisiä, Viron maahantuonnista ja markkinoinnista vastaavan ProtectPipe Estonia Oü:n Jarkko Härkönen kommentoi.

Tarton vesilaitos jakaa yritykset jätevesiarvojen perusteella eri luokkiin, joiden mukaan jätevesimaksut määräytyvät. Ujula Konsum on aiemmin joutunut maksamaan korotettua jätevesimaksua korkeiden jätevesiarvojensa vuoksi. Jarkko Härkönen uskoo, että mikrobiliuoksen avulla yritys pääsee pian alempaan luokkaan, jolloin jätevesimaksujen hintaa saadaan laskettua lähes 40 prosenttia.

Mikrobiliuos aiotaan ottaa pysyvästi käyttöön Konsum-liikekeskuksessa. Lisäksi Tartu Tarbijate Kooperativ laajentaa liuoksen käyttöä seitsemään muuhun Tartossa sijaitsevaan kiinteistöön sekä suosittelee sen käyttöönottoa sisaryhdistyksilleen.

Lähitulevaisuudessa suomalaismikrobit puhdistavat muun muassa Maksimarket-ketjun myymälöiden jätevedet, sillä Hiiumaa Tarbijate Ühistu on myös ottanut ympäristöystävällisen mikrobiliuoksen kokeiluun.

− Pilotti on ollut Hiidenmaallakin hyvin onnistunut. Putket ovat pysyneet auki ja tuloksiin ollaan oltu oikein tyytyväisiä, Jarkko Härkönen kertoo.

Artikkeli on luettavissa myös Tallinna24-verkkolehdestä!

Vastaa