You are currently viewing Suomalaisyrityksen innovatiivinen tuote avaa Tallinnan tukkoisia viemäreitä (Tallinna24.ee 28.2.2018)

Suomalaisyrityksen innovatiivinen tuote avaa Tallinnan tukkoisia viemäreitä (Tallinna24.ee 28.2.2018)

Thea Ekholm, Tallinna24.ee 28.2.2018

Tallinnan tukkoisten viemäreiden pelastus löytyy suomalaisen start up -yrityksen ProtectPipen kehittämästä tuotteesta, joka avaa viemärit ympäristöystävällisellä tavalla, mikrobiliuoksella.

Vuonna 2016 perustettu ProtectPipe laajeni kesällä 2017 Viroon ja on jo tähän mennessä ratkaissut paikallisen lihajalostamon ja maitotehtaan sekä Tallinnan vanhassa kaupungissa sijaitsevan hotellin viemäriongelmat.

ProtectPipen tuote on ympäristöystävällinen mikrobiliuos, joka kulkeutuu viemäriputkiston ja rasvakaivon kertymäkohtiin. Siellä liuoksen sisältämät aktiiviset mikro-organismit kirjaimellisesti syövät viemäriä tukkivan orgaanisen jätteen.

Samalla mikrobiliuos estää haitallisia ja putkiston rakenteita haurastuttavia kaasuja muodostumasta. Kun kaasuja ei muodostu, ei viemäristä enää tule epämiellyttävää hajuja huoneilmaan.

Mikrobiliuos sisältää viittä eri bakteerikantaa, joten se kestää vaativissakin olosuhteissa ja poistaa putkistosta niin rasvan, proteiinin, tärkkelyksen, selluloosan kuin rikkivedynkin.

Virossa ProtectPipe on saanut aikaan erinomaisia tuloksia esimerkiksi Saarenmaan lihajalostamolla sekä maitotehtaalla, joissa molemmissa suurten tuotantomäärien takia käsittelyprosessien oheistuotteena syntyvän rasvan määrä on valtava.

− Saaremaa Lihatööstus kokeili mikrobiliuosta ensin. He olivat havainneet ongelmaksi lihanjalostuksen sivutuotteena syntyvän rasvajätteen. Viemäriin päätynyt rasvajäte kulkeutuu tehtaalla kaivoon. Tämä kaivo ei kuitenkaan toiminut vaan meni täyteen ja tulvi yli. Tehtaan työntekijöiden piti kahdesti viikossa lapioida kaivosta yhteensä kuusi kottikärryllistä rasvamoskaa. Mikrobiliuoksen käytön aloittamisen jälkeen kaivosta ei saa lapioitua viikossa puoltakaan kottikärryllistä, Viron maahantuonnista ja markkinoinnista vastaavan ProtectPipe Estonia Oü:n Jarkko Härkönen kertoo.

Myös Tallinnan vanhassa kaupungissa, jossa rakennusten vanhat putket aiheuttavat ongelmia ja pahaa hajua, ProtectPipen tuotteella on saavutettu hyviä tuloksia.

− Esimerkiksi Merchants House -hotellilla oli ollut vuosia ongelmia jätevesiputken hajun kanssa. Vieraat ja henkilökunta kärsivät todella pahasti putkesta tulleesta ummehtuneesta löyhkästä. Jo parin viikon kokeilujakson jälkeen kuitenkin huomattiin, että mikrobien avulla haju oli kadonnut, Jarkko Härkönen lisää.

Tällä hetkellä yritys neuvottelee yhteistyöstä muun muassa Tallinnan kaupungin kiinteistöjen huoltofirman sekä Rimi-kauppaketjun kanssa.

− Laajeneminen Virossa on lähtenyt hyvin käyntiin ja uusia asiakkaita on tullut jopa odotettua nopeammin, ProtectPipen hallinnonjohtaja Hannu Keränen kertoo.

Vastaa