You are currently viewing Suomalais-startupin tie Viron viemäreihin – ympäristöystävällinen mikrobiliuos syö haisevat bakteerit (Tekniikka & Talous 13.7.2018)

Suomalais-startupin tie Viron viemäreihin – ympäristöystävällinen mikrobiliuos syö haisevat bakteerit (Tekniikka & Talous 13.7.2018)

Rosa Lampela, Tekniikka & Talous 13.7.2018

Suomalaisyritys ProtectPipe valmistaa mikrobiliuosta, joka puhdistaa putket orgaanisesta jätteestä. Yrityksen mukaan teknologia estää haitallisten jätteiden pääsyn Itämereen.

Yrityksen viime kesänä alkanut laajentuminen Viroon on ollut onnistunut projekti. Vajaassa vuodessa ProtectPipe on ratkonut viemäreihin liittyviä ongelmia niin Tallinnan vanhassa kaupungissa, Saarenmaan elintarviketehtailla kuin Pärnun kylpylöissäkin.

Nyt mikrobit syövät puhtaaksi ruoka- ja päivittäistavarakauppaketju Konsumin jätevedet.

Tarton keskustan liepeillä sijaitsevassa Ujula Konsumissa aloitettiin kokeilu, jonka aikana aiemmin käytössä ollut entsyymipohjainen aine vaihdettiin ProtectPipen biologiseen mikrobiliuokseen. Tuloksia alkoi tulla kuukaudessa – jätevesiarvot puolittuivat ja viemärit toimivat yhtiön mukaan huomattavasti aiempaa paremmin.

Ujula Konsum on aiemmin joutunut maksamaan korotettua jätevesimaksua korkeiden jätevesiarvojensa vuoksi. Viron maahantuonnista ja markkinoinnista vastaavan ​ProtectPipe Estonia Oü:n Jarkko Härkönen uskoo, että mikrobiliuoksen avulla yritys pääsee pian alempaan luokkaan, jolloin hintaa saadaan laskettua lähes 40 prosenttia.

Mikrobiliuos aiotaan ottaa pysyvästi käyttöön Konsum-liikekeskuksessa. Sen omistaja, osuuskunta Tartu Tarbijate Kooperativ aikoo laajentaa liuoksen käyttöä myös seitsemään muuhun Tartossa sijaitsevaan kiinteistöön sekä suosittelee sen käyttöönottoa sisaryhdistyksilleen.

Lähitulevaisuudessa suomalaismikrobit puhdistavat muun muassa Maksimarkettien jätevedet.

Toinen osuuskunta, Hiiumaa Tarbijate Ühistu on myös ottanut ympäristöystävällisen mikrobiliuoksen kokeiluun. Härkösen mukaan pilotti on ollut Hiidenmaallakin onnistunut.

”Putket ovat pysyneet auki ja tuloksiin ollaan oltu oikein tyytyväisiä.”

Viime elokuussa ProtectPipe kertoi Tekniikka&Talouden jutussa, että yrityksen tavoitteena on laajentua vuoden sisällä kuuteen uuteen maahan. Onko tämä toteutunut, Paula Rinne ProtectPipen viestinnästä?

”Niin pitkälle ei olla päästy. Olemme laajentuneet Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin, Norjaan, Ruotsiin ja Viroon.”

Viime elokuussa alkoi myös ProtectPipen ja Attendon yhteinen kokeilu, jossa mikrobiliuosta testattiin Itäkeskuksen hammaslääkäriaseman amalgaamierottimien puhdistukseen. Tulokset olivat yhtiön hallintojohtaja Hannu Keräsen mukaan lupaavia, mutta ProtectPipella haluttiin saada vedenpitävää näyttöä liuoksen toimivuudesta.

Keräsen mukaan yritys halusi luotettavan, ei-kaupallisen kumppanin, ja sellainen löytyi Helsingin kaupungista. Ruskeasuon ja Myllypuron hammaslääkäriasemilla on touko-kesäkuussa käynnistynyt kolmen kuukauden kokeilu liuksen käytöstä. Tutkimusta tehdään yhteistyössä yliopistotutkijan kanssa.

Vuonna 2016 perustetun yhtiön liiketulos oli viime vuoden toukokuussa päättyneellä tilikaudella 78 000 euroa miinuksella. Keränen kertoo, että tuoreimman tilikauden aikana liikevaihto tuplaantui (edellisenä vuonna 478 000 euroa) ja tulos on ”merkittävästi plussalla”. Tiedot julkistetaan elokuussa.

Voit lukea artikkelin suoraan Tekniikka & Talous -verkkolehdestä! Asiasta uutisoivat myös Kauppalehti ja Talouselämä.

Vastaa