You are currently viewing Sisäilmaongelmiin löytyi apua luonnollisista mikrobeista – Päiväkoti Pellavan tulevaisuus edelleen epävarma

Sisäilmaongelmiin löytyi apua luonnollisista mikrobeista – Päiväkoti Pellavan tulevaisuus edelleen epävarma

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Steinerpäiväkoti Pellava on sijainnut Käpylässä samassa kauniissa puurakennuksessa yli 30 vuotta. Sisäilmaongelmat aiheuttivat talvella Pellavan joutumisen häätöuhan alle. Hajuhaittoihin on ympäristöviraston päätöksen jälkeen saatu helpotusta, mutta Pellavan tilanne on edelleen epävarma.

Steinerpäiväkoti Pellava Helsingin Käpylässä on tunnettu avoimesta ilmapiiristään ja yhteisöllisistä tapahtumistaan. Johtuen tiloissa ilmenneistä vaikeasti hävitettävistä hajuhaitoista ympäristötarkastaja epäili kuitenkin Pellavan tilojen aiheuttavan käyttäjilleen terveyshaittoja. Päiväkoti joutui lakkautusuhan alle, mikä  aktivoi alueen huolestuneet asukkaat keräämään adressin Pellavan säilyttämisen puolesta.

Eräs mahdollisista terveysriskin aiheuttajista löytyi putkistosta

Helsinkiläinen yrittäjä ja asuntovaikuttaja, Vuokraturva Oy:n toimitusjohtaja Timo Metsola kertoi ProtectPipelle Pellavan tilanteesta. Halusimme auttaa päiväkotia ja kävimme tekemässä kartoituksen putkiston kunnosta.  Eräs mahdollisista syistä Pellavan lakkautusuhkaan löytyikin vanhan puutalon putkistoista ja valurautaputkista kantautuvasta viemärin ja rikkivedyn hajusta. Tarjosimme päiväkodin käyttöön orgaanisen jätteen putkistosta poistavaa  ympäristöystävällistä PUTKIPÖPÖ Kodin Mikrobi -mikrobiliuosta, joka toimi tiloissa jo muutaman viikon sisällä poistaen hajuhaitat.

En osaa sanoa, mikä tulee olemaan mikrobiliuoksen ja säännöllisen viemärinhoidon vaikutus rakennuksen korjausrakentamisen toimiin tulevaisuudessa, mutta ainakin tällä hetkellä tilojen haitalliset hajut ovat nähdäksemme poistuneet. Vanhassa rakennuksessa on toki muitakin haasteita, mutta ainakin hajuhaittojen puolesta ikävä tilanne on nyt helpottanut, päiväkodin johtaja Tytti Muhonen iloitsee.

Päiväkoti Pellava korjataan sittenkin – lopullinen kohtalo selviää myöhemmin

Päiväkoti Pellavasta kantautui myös muita hyviä uutisia. Epävarman talven ja kevään jälkeen Pellava sai tiedon, että rakennusta ei suoraan suljeta vaan se remontoidaan pian.

Päiväkoti on pian menossa remonttiin, ja avaamme ovet uudelleen elokuun alussa. Otamme nyt tilanteen kerrallaan, Muhonen kertoo.

Pellava on siis nyt sulkemassa ovensa ja avaa jälleen elokuun alussa, mutta Pellavan pidempiaikainen jatko Puu-Käpylän rakennuksessa ja lakkautusuhan lopullinen ratkaisu ovat edelleen epävarmoja. Joka tapauksessa Pellava on merkittävä käpyläläisen kaupunkikulttuurin ja alueen asukkaiden kiintopiste, ja kaupunkilaiset toivovat, että päiväkoti saisi jatkaa alueella.

Kuten päiväkoti Pellava, kärsivät monet suomalaiset koulut ja päiväkodit sisäilmaongelmista. Hajuhaittojen syy olisi kuitenkin suositeltavaa selvittää aina ennen suuriin toimenpiteisiin tai purkuihin ryhtymistä. Pellavan tapauksessa hajuhaittojen helpottamiseen löytyi asiantuntevan kartoituksen myötä vaivaton ja kustannustehokas ratkaisu, ja toivomme yhdessä monien muiden kanssa, että kun päiväkoti taas elokuussa avaa ovensa remontin jälkeen, saa se jatkaa toimintaansa rakennuksessa vielä ainakin seuraavien kahden vuokrasopimuksen voimassaolovuoden ajan.

PUTKIPÖPÖ-mikrobiliuos suojaa putkistoa ja ympäristöä. Tilaa PUTKIPÖPÖ Kodin Mikrobi -mikrobiliuos verkkokaupastamme jo tänään.

Vastaa