You are currently viewing Suomalaisyrityksen keksintö – bakteerit puhdistavat viemäriputket, lupaa siirtää putkiremonttia (Iltalehti 17.5.2017)

Suomalaisyrityksen keksintö – bakteerit puhdistavat viemäriputket, lupaa siirtää putkiremonttia (Iltalehti 17.5.2017)

Iltalehti 17.5.2017

Putket pysyisivät kunnossa, jos niitä hoitaisi ennaltaehkäisevästi, uskoo suomalaisyritys.

  • Viime vuonna perustettu mikrobioteknologiayritys tuottaa liuosta, joka syö eloperäisen jätteen viemäriputkista.
  • Yrityksen mukaan putkissa mätänevä jäte tuottaa rikkivety-yhdisteitä, jotka haurastuttavat putkia.
  • Yritys lupaa, että liuosta käyttämällä putkiremonttien tarvetta voisi siirtää vuosikymmenillä.

Mikrobioteknologiayrityksen perustaja Klas Alfthan alkoi tutkia asiaa, kun hänen ostamaansa asuntoon Helsingin kantakaupungissa oli tulossa kallis putkiremontti.

-Taloyhtiössä puhuttiin ainoastaan siitä, mitä putkiremontti maksaa, kuinka kauan se kestää ja mitä vaivoja asumiseen siitä syntyy. Kukaan ei vastannut pätevästi kysymykseen, mistä putkiremontin tarve todellisuudessa johtuu. Sanottiin ainoastaan, että putket ovat tulleet elinkaarensa päähän, Alfthan kertaa.

-Aloin selvittää, mikä putkia oikeastaan kuluttaa.

Selvisi, että putkissa mätänevä orgaaninen jäte eli esimerkiksi tiskikoneen kautta putkistoon päätyneet ruoantähteet tuottavat haisevia rikkivety-yhdisteitä, jotka puolestaan haurastuttavat putkia.

-Ymmärsin, että jos putki saadaan pidettyä puhtaana, poistuvat tukokset, hajut ja hajuja aiheuttavien kaasujen aikaansaama putken kuluminen.

Tästä oivalluksesta kaikki lähti liikkeelle. Alfthan kokosi ympärilleen mikrobiologian opiskelijoista kootun tuotekehitystiimin, joka alkoi kehittää viemäreitä puhdistavaa mikrobiliuosta.

Liuoksen pohjaksi valittiin bakteereja, joita myös vesilaitokset käyttävät veden puhdistamiseen.

Vuonna 2016 saatiin eläviä mikrobikantoja sisältävä Suomessa valmistettu tuote valmiiksi ja sitä alettiin testata ensimmäiseksi ravintoloilla, joissa rasvakuormitus on kaikista suurin.

Ennaltaehkäisyllä lykätään putkiremontteja?

Yksinkertaisuudessaan tuote toimii näin: liuosta annostellaan tietty määrä putkiin ensin päivittäin, myöhemmin säännöllisin väliajoin.

-Liuos muodostaa putkiin hyödyllisen mikrobikannan, joka syö putkiin kertynyttä rasvaa ja eloperäistä jätettä, estää haitallisten kaasujen kuten rikkivedyn muodostumista ja ehkäisee hajujen ja tukosten aiheuttamia putkiston oireita.

-Liuos siis hoitaa putkia ennaltaehkäisevällä tavalla, Alfthan sanoo.

-Tällä tavalla putkiremonttien tarvetta voitaisiin siirtää vuosikymmenillä.

Yrityksen tuote on otettu käyttöön ravintoloiden ja teollisuuskeittiöiden lisäksi taloyhtiöissä, tehtaissa, tuotantolaitoksissa sekä vesilaitoksessa.

Maaliskuussa yritys alkoi myös myydä liuosta suoraan omakotiasujille.

Liuoksen annostelu sovitaan aina kohteen mukaan erikseen.

Tällä hetkellä ProtectPipe työllistää yhdeksän ihmistä. Yritys tähtää kuitenkin jo ulkomaiden markkinoille.SARI HAWKINS
[email protected]

Vastaa