You are currently viewing Puhdas Itämeri vaatii tekoja nyt – jätevesien ravinteet kuormittavat merta

Puhdas Itämeri vaatii tekoja nyt – jätevesien ravinteet kuormittavat merta

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Jätevesiemme mukana Itämereen ja vesistöihin päätyy rehevöitymistä aiheuttavia ravinteita. Lähes koko Suomi sijaitsee Itämeren valuma-alueella, joten teoillamme on todellista merkitystä Itämeren puhtaudelle. Puhdas Itämeri on mahdollinen, mutta vaatii meidän kaikkien panosta.

Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä.  Se on myös nuori ja herkkä ympäristön ja vesialueen muutoksille.  Itämeren valuma-alue on neljä kertaa suurempi kuin itse Itämeri, ja valumavesien haitta-aineet saastuttavat Itämerta jatkuvasti. Valuma-alueella asuu kymmeniä miljoonia ihmisiä, joiden käyttämä vesi ja sen mukana tulevat ravinteet valuvat Itämereen. Itämeri reagoi jatkuvasti valuma-alueen toimintaan, ja etenkin Itämeren rannikkovedet ja rannikkoalueen jokivesistöt voivat huonosti. Lähes koko Suomi sijaitsee Itämeren valuma-alueella, ja Suomen osuus Itämeren saastumisesta on merkittävä, joten suomalaisten toiminta vaikuttaa Itämereen merkittävällä tavalla.

Puhdas Itämeri vaatii toimia nyt

Itämeren suojelu vaatii toimia monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja rehevöitymisen torjumiseksi. Ympäristöviranomaiset seuraavat teollisuuden ja yhdyskuntien saastuttamisen lähteitä, mutta jokainen meistä voi ottaa askelia vähentääkseen omalta osaltaan Itämeren rehevöitymistä. Ympäristölle vaarallisten ja myrkyllisten aineiden päästöt on laskettava nollaan, ja valumavesien aiheuttama rehevöityminen on pysäytettävä. Me teemme töitä Itämeren pelastamiseksi niin maalla kuin merelläkin tarjoamalla ratkaisuja, joilla estetään haitallisten aineiden ja orgaanisen jätteen päätyminen vesistöihin ja meidän ainoaan mereemme.

Putkistojen liete rehevöittää Itämerta

Itämeren rehevöitymistä aiheuttava liete tulee usein putkistoista ja viemäristä. Putkistoihin kertyy orgaanista jätettä, joka muuttuu lietteeksi ja kulkeutuu vedenpuhdistuslaitokselle. Koska vedenpuhdistuslaitosten puhdistuskapasiteetti ei ole täydellinen, putkistojen ja viemärien lietteitä päätyy Itämereen, missä ne rehevöittävät ja saastuttavat merta.

Myrkylliset puhdistuskemikaalit valuvat Itämereen

Kerrostaloissa, omakotitaloissa ja liikekiinteistöissä putkistojen tukokset poistetaan usein myrkyllisillä ja haitalisilla kemikaaleilla, jotka kulkeutuvat valumavesien mukana Itämereen. Tähän asti putkiston puhdistaminen on ollut mahdollista vain ympäristölle haitallisilla, myrkyllisillä kemikaaleilla, jotka kulkeutuvat valumavesien mukana Itämereen. Ympäristölle haitalliset entsyymit nimittäin pilkkovat viemärissä olevat rasva-aineet vain väliaikaisesti, ja vedenpuhdistamon läpi pääsee edelleen jätettä Itämereen. Näin vedenpuhdistuslaitoksille ja niiden myötä vesialueisiin ja Itämereen päätyy sekä alkuperäinen jäteaine että haitallista entsyymiä.

ProtectPipen mikrobiliuos puhdistaa viemäreitä ja jätevettä

Me kehitimme liuoksen, joka poistaa jätteen viemäreistä paikallisesti täysin sen sijaan, että se kuljettaisi ongelman eteenpäin ja saastuttaisi Itämerta. Kehittämämme PUTKIPÖPÖ Kodin Mikrobi -mikrobiliuos kirjaimellisesti syö orgaanisen jätteen putkistosta, ja lopputuotteena on pelkkää hiilidioksidia ja vettä. Liuos on myrkytön, luonnollinen ja ympäristöystävällinen. PUTKIPÖPÖ-mikrobiliuoksen avulla tahdomme vähentää Itämeren rehevöitymistä ja tarjota ympäristöystävällisen, myrkyttömän ratkaisun viemäreiden puhdistukseen. Tule mukaan rakentamaan puhdas Itämeri kanssamme. Kysy lisää chatistamme tai tilaa PUTKIPÖPÖ-mikrobiliuosta kotiisi.

Lähteet: WWF ja Kauppalehti

Vastaa