You are currently viewing Pahanhajuiseen viemäriin on reagoitava nopeasti

Pahanhajuiseen viemäriin on reagoitava nopeasti

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Pahanhajuinen viemäri on ikävä ongelma, josta kärsivät ravintolan asiakkaat ja työntekijät. Haju vähentää ravintolan houkuttavuutta asiakkaan silmissä ja voi lisäksi olla merkki suuremmasta, putkistossa piilevästä tukoksesta.

Ravintolassa voidaan yhden illan aikana valmistaa jopa yli 100 annosta ruokaa. Siinä missä kotikeittiö kuormittaa viemäreitään rasvalla, on ammattikeittiössä tilanne moninkertainen. Tästä syystä jokaisella yli 50 lämmintä ruoka-annosta valmistavalla ravintolalla on lain mukaan oltava rasvanerotuskaivo, joka erottaa rasvan ja öljyn jätevedestä.

Rasvanerotuskaivon käyttö ei ole kuitenkaan täysin ongelmatonta. Sen tyhjennys on usein hankala operaatio, varsinkin jos erottimen rasvakerros on päässyt kovettumaan tai jopa kivettymään. Rasvakerros tulee tällaisissa tapauksissa hajottaa manuaalisesti, jotta määräysten mukainen tyhjennys onnistuu. Tämän lisäksi kovettunut rasvakerros aiheuttaa ongelmia rasvanerottimen hälytysanturille. Rasvan kovettuessa antureiden ympärille anturit menevät epäkuntoon eikä rasvanerotin enää pysty tuottamaan luotettavaa tietoa tilastaan. Epäkunnossa oleva laite saattaa aiheuttaa vääriä hälytyksiä, jolloin rasvakaivon tyhjennysväli tulee turhan tiheäksi. Tämä aiheuttaa turhia lisäkustannuksia ravintolalle. Toinen mahdollisuus taas on, että rikkinäinen laite ei hälytä rasvakaivon vaatiessa puhdistamista ja rasvaa alkaa kertyä putkistoihin.

Pahimmillaan tukos voi johtaa viemäriliejun päätymiseen putkien ulkopuolelle kiinteistöön – tai jopa kadulle

Yksi tunnistettava ja hälyttävä merkki rasvan tukkimasta putkesta on pahanhajuinen viemäri. Haju johtuu yleensä rikkivedystä. Rikkivetyä muodostuu orgaanisen jätteen, kuten rasvan, mädäntyessä putkiin. Mikäli hajuun ei reagoida, alkavat rasva ja muut orgaaniset jätteet muodostamaan putkeen tukosta. Pahimmassa tapauksessa tukos aiheuttaa vesivahingon. Tällöin putkissa oleva jäte voi tulvia ulos viemäristä kiinteistöön tai jopa kadulle, kuten Helsingin Aleksanterinkadulla vuonna 2012. Yleensä tukoksen synnyttäneen kiinteistön omistaja on vahingonkorvausvastuussa. Ravintolalle tällainen tilanne on katastrofaalinen. Vesivahingosta seuraavien kulujen lisäksi voi remontti, jonka ajaksi ravintola joutuu sulkemaan ovensa. Jokainen päivä, jonka ravintola on kiinni tuottaa tappiota.

Orgaanista jätettä syövät mikrobit ratkaisuna

Tukkiutunut rasvanerotuskaivo on suuri riski ravintolalle. Tukoksen aiheuttamat vahingot tulevat kalliiksi ja niiden korjaaminen vie aikaa. Kehittämämme orgaaniseen ja hyvin tehokkaaseen BIOFLOW-mikrobiliuokseen perustuva viemärinhoitojärjestelmä helpottaa rasvakaivon tyhjennystä, pitää rasvakaivon pysyy ja hajuttomana ja harventaa sen puhdistusväliä. Kaikkiin kiinteistön viemäreihin kerran viikossa annosteltavaa liuosta saa ostettua verkkokaupastamme.

Lähteet: Kiinteistöposti, Ylen uutiset 15.9.2012 ja 3.2.2014

Vastaa