You are currently viewing Miten hävitän kinkun paistorasvan?

Miten hävitän kinkun paistorasvan?

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Joulu lähestyy ja moni miettii jo, mitä kaikkea joulupöydässä tänä jouluna tarjoillaan. Kinkku on suomalaisen joulupöydän kestosuosikki. Tilastojen mukaan noin 80% suomalaisista syö jouluna kinkkua ja sitä kuluukin 6-7 miljoonaa kiloa joka joulu. Myös kinkun paistorasvaa syntyy siis melkoinen määrä. Tässä vaiheessa vuotta olisikin hyvä muistella, miten kinkun ja muiden jouluruokien valmistuksessa syntyvä jäterasva olisi hyvä hävittää.

Rasvaa ei missään nimessä saa kaataa viemäriin. Muuten tuloksena voi olla tukkeutuneet putket, vetämättömät viemärit ja pahimmassa tapauksessa vesivahinko. Kinkun rasva on erityisen paha putkitukosten aiheuttaja, koska jäähtyessään se jähmettyy putkiin. Onneksi kinkkurasvasta on muutama muu hyvä konsti hankkiutua eroon.

Tänäkin jouluna järjestetään Kinkkutemppu, jossa suomalaisten jouluruokien rasvasta tehdään dieseliä. Yhden joulukinkun rasvasta valmistetulla dieselillä ajaa autoa jopa kolme kilometriä. Kinkkutemppuun voi osallistua pakkaamalla jouluruokien, kuten kinkun, kalkkunan tai kalan rasvat huuhdeltuun pahvitölkkiin. Rasvan annetaan jähmettyä, minkä jälkeen se toimitetaan lähimpään keräyspisteeseen. Näin voi olla mukana jouluisessa kiertotaloushankkeessa ja pitää viemärit kunnossa.

Kinkun rasvasta voi hankkiutua eroon myös kompostoimalla tai toimittamalla rasvan biojätteen erilliskeräykseen. Omaan kompostiin kinkun rasvan voi laittaa joko jäähtyneenä tai lämpimänä. Siellä se tarjoaa ruokaa kompostorin pieneliöille ja muuttuu mullaksi ensi kevääseen mennessä. Lämmin rasva voi jopa parantaa kompostin toimintaa tarjoamalla lämpöenergiaa hajottajille. Biojätteen erilliskeräykseen rasva tulee laittaa jäähtyneenä ja jähmettyneenä. Sekajätteeseen se kelpaa jäähdytettynä ja tiiviiseen rasiaan suljettuna.

Vaikka kinkun ja muiden ruokien rasvat tulee kierrätettyä ja hävitettyä ohjeiden mukaisesti, viemäriin päätyy silti ruoantähteitä ja muuta orgaanista jätettä niin jouluna kuin arkenakin. Kertyessään putkistoon orgaaninen aines aiheuttaa monenlaisia ongelmia, kuten tukoksia, hajuja, putkien haurastumista ja hyönteisongelmia. Putkiston orgaanisesta jätteestä pääsee helposti eroon ProtectPipen ympäristöystävällisellä viemärinhoitoratkaisulla. Sen teho perustuu vaarattomiin bakteereihin, jotka lisääntyvät viemärissä ja syövät orgaanisen jätteen pois putkistosta. Joulunaikaan putket ovat kovalla kuormituksella, joten ongelmien ennaltaehkäisemiseksi nyt on hyvä hetki aloittaa ekologinen viemärinhoito mikrobien avustuksella.

ProtectPipen väki toivottaa kaikille rauhaisaa ja mukavaa joulunaikaa!

Lähteet: Tilastokeskus, HSY, Kinkkutemppu, Biolan

Tutustu tuotteisiimme täällä!

Vastaa