You are currently viewing Kotitalouksilla on osuutensa viemäriverkostojen putkitukosten synnyssä

Kotitalouksilla on osuutensa viemäriverkostojen putkitukosten synnyssä

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Putken tukkeutuminen voi aiheuttaa mittavia kuluja yksityisasunnossa. Jos tukkeutunut putki on kunnan omistama, haitta voi olla laajamittaisempi ja vaikuttaa yksittäisen henkilön elämään yllättävillä tavoilla.

Siilijärven Pyylammella tapahtui putkitukoksesta johtunut jätevesivuoto kesällä 2010. Tukoksen avaaminen ja maastoon päässeen jäteveden imeminen säiliöautolla eivät olleet kuitenkaan ainoat kulut, joita kunnalle koitui putken tukkeutumisesta. Paikallinen sipulinviljelijä oli nimittäin käyttänyt jätevesivuodon saastuttamaa järvivettä satonsa kastelussa. Itä-Suomen hovioikeus määräsi Siilijärven kunnan maksamaan viljelijälle vahingonkorvauksia käyttökelvottomaksi menneestä kasteluputkistosta sekä menetetystä sadosta. Summa kipusi 700 000 euroon, sillä viljelijälle maksettavien korvausten lisäksi kunta joutui maksamaan oikeudenkäyntikulut.

Miten kotitaloudet voivat vaikuttaa suuren putkitukoksen synnyn ennaltaehkäisyyn?

Jokainen voi yksilötasolla vähentää Siilijärven tapauksen kaltaisen putkitukoksen riskiä. Lavuaareihin ja wc-pönttöön ei tule päästää mitään ylimääräistä, kuten ruoantähteitä tai hygieniatuotteita. Vaikka tästä huolehtisikin, päätyy viemäriin ajan myötä jonkin verran orgaanista jätettä. Tuhansien talouksien jätevedet johdetaan samaan paikkaan, jolloin viemäreihin päätynyt orgaaninen jäte kerääntyy yhteen ja putkitukoksen riski alkaa kasvaa. Perinteiset putkien avaamiseen käytetyt viemärinavausaineet ovat joko entsyymipohjaisia tai sisältävät vahvoja kemikaaleja. Tällaiset aineet liuottavat putkiin päätyneen rasvan ainoastaan hetkellisesti ja työntävät tukoksia eteenpäin. Ongelma ei poistu, vaan siirtyy eteenpäin viemäriverkostossa.

Vaihtoehtoinen ratkaisu

PUTKIPÖPÖ Kodin mikrobi -mikrobiliuos on ympäristöystävällinen ja ennaltaehkäisevä ratkaisu putkitukosten estämiseksi. Liuos sisältää viittä eri bakteerikantaa, jotka syövät orgaanisen jätteen pois ennen kuin se päätyy kodin putkia pidemmälle. Samalla putkien haurastuminen hidastuu ja putkiremontin tarve lykkääntyy vuosilla. Ratkaisumme on paras mahdollinen niin oman kotisi kuin kunnan putkien kannalta. PutkiPöpö Kodin Mikrobia saat tilattua täältä.

Lähteet: Ylen uutiset 15.7.2010, 31.3.2017 ja 22.11.2017

Vastaa