You are currently viewing Iltasanomat 6.11.2019: Hätääntynyt ruotsinlaivan matkustaja turvautui epätoivoiseen tekoon, kun puhelin putosi pönttöön – eihän se enää auttanut

Iltasanomat 6.11.2019: Hätääntynyt ruotsinlaivan matkustaja turvautui epätoivoiseen tekoon, kun puhelin putosi pönttöön – eihän se enää auttanut

Maarit Rasi

Ruotsinlaivojen viemäreihin joutuu yhtä jos toista. ”Yllättävin löytö olivat kumihousut”, Viking Linelta kerrotaan.

Laivojen huoltomiehet löytävät laivojen viemäreistä mitä erikoisimpia asioita aina alusvaatteista lakanoihin. Ajattelematon teko saattaa kuitenkin ajaa ison osa koko laivan vessoista käyttökieltoon, kertoo tiedotteessa mikrobiologiayhtiö ProtectPipe. Yritys on erikoistunut laivojen putkitukosten ehkäisyyn bakteerien avulla.

Eniten ongelmia putkistossa aiheuttaa isoina myttyinä viemäriin heitetty paperi sekä alusvaatteet, jotka tukkivat viemäreitä.

Välillä eteen tulee myös koomisia tilanteita.

Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund kertoo Ilta-Sanomille, että kerran viemäristä löytyivät kumihousut. Ne olivat ilmeisesti tarpeeksi liukkaat, sillä housut kulkivat sujuvasti viemärissä ohuidenkin kohtien läpi.

Toisella kerralla matkustajalta lipesi käsistä puhelin, joka putosi pönttöön.

– Tästä hätääntyneenä hän oli sitten yrittänyt soittaa siihen toisen ihmisen puhelimella. Valitettavasti kukaan ei vastannut, Grönlund kertoo.

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjdin mukaan viemäreistä löytyy muun muassa vanulappuja, pullonkorkkeja, muovimukeja, käsipyyhkeitä, terveyssiteitä ja kondomeja.

– Sieltä on löytynyt myös sukkahousuja, henkareita, vaippoja ja tekohampaita. Liekö kyseessä lopulta välinpitämättömyys, jos tällaisia esineitä tulee mieleen heittää viemäriin, Nöjd pohtii.

Virtsakivi tukkii putkistoja

ProtectPipe muistuttaa tiedotteessa, että ongelmia putkistoissa aiheuttaa myös ihmisistä lähtöisin oleva orgaaninen aines, joka kerääntyy putkien pinnoille ja estää lopulta putkessa liikkuvan materiaalin etenemisen. Putkistoon joutuu ruoantähteitä, rasvaa, hiuksia ja kaikkea, mitä ihmisestä irtoaa esimerkiksi suihkussa ja WC:ssä käynnin yhteydessä.

Erityisesti virtsakiven kerääntyminen putkiin on laivoilla todellinen ongelma. Joskus putkessa saattaa olla vain sormenmentävä onkalo.

– Olemme nähneet laivoilla putkia, jotka ovat menneet lähes umpeen virtsakiven vuoksi. Tällöin putket tukkeutuvat todella helposti, jos viemäriin päätyy jotain vähänkin isompaa tai sitkeämpää materiaalia, joka ei mahdu liikkumaan eteenpäin eikä hajoa vedessä pienemmäksi, kertoo ProtectPipe Oy:n perustaja Klas Alfthan.

Tukokset ovat laivoilla arkipäivää. Vuosittain putkien avaamiseen käytetään yhdellä laivalla jopa yli tuhat työtuntia, ProtectPipe arvioi.

Viking Linen Grönlundin mukaan koko käytävän vessat saatetaan joutua sulkemaan sillä aikaa, kun tukosta avataan.

– Tällöin muut matkustajat joutuvat odottamaan lupaa wc:n käytölle. Pahempi tilanne on se, että tukos on aiheuttanut jo ylivuotoja joissakin hyteissä, silloin pitää matkustajalle saada kokonaan uusi puhdas hytti. Lisäksi ikävä ongelma on myös kaikki terävät esineet sekä lasinsirut, joita on laitettu viemäriin. Nämä ovat putkia avaaville ammattilaisille todella vaarallisia.

Tallink Siljan Nöjd muistuttaa, että pönttöön ei saisi heittää mitään ylimääräistä, koska putket tukkeutuvat todella helposti.

– Toivoisimme, että viemäreistä löytyisi tietysti vain sitä itseään ja vessapaperia. Jokaisen hytin vessasta löytyy roskis, johon jokainen voi varmasti helposti heittää pönttöön kuulumattomat esineet.

Voit lukea uutisen myös Iltasanomista.

Vastaa