You are currently viewing Ekologinen jalanjälki kuvaa ihmisen käyttäytymisen luontoon jättämää jälkeä

Ekologinen jalanjälki kuvaa ihmisen käyttäytymisen luontoon jättämää jälkeä

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Ekologinen jalanjälki kuvaa, kuinka suuri maa- ja vesialue tarvitaan ihmiskunnan kuluttaman ravinnon, materiaalien ja energian tuottamiseen sekä niistä syntyneiden jätteiden ja päästöjen käsittelyyn. Ekologisen jalanjäljen avulla pyritään osoittamaan, kuinka paljon ihmiskunta tällä hetkellä kuluttaa resursseja yli maapallon kantokyvyn. Omilla valinnoillaan jokainen voi vähentää maapallon kuormitusta, ja näin ekologisen jalanjäljen suuruutta.

Ekologinen jalanjälki on termi, jota käytetään laajalti kestävän kehityksen mittarina. Se voidaan laskea esimerkiksi ihmisen, kotitalouden, tuotteen, kaupungin tai valtion tasolla. Ekologista jalanjälkeä mitataan yleensä globaalihehtaareina (gha). Yksi globaalihehtaari on hehtaarin kokoinen alue, jonka tuottavuus vastaa maapallon keskiarvoa. Ekologista jalanjälkeä voidaan havainnollistaa myös ilmaisemalla se “maapalloissa” – tällöin yksi maapallo vastaa maailman biokapasiteettia kyseisenä vuonna. Tällä hetkellä ihmiskunnan kulutus vastaa noin 1,7 maapalloa vuodessa.

Ekovelkapäivä kuvaa, milloin maapallon vuosittainen kantokyky on ylittynyt

Ekologisen jalanjäljen käsitteeseen kuuluu olennaisesti “ekovelkapäivän” käsite (Earth Overshoot Day), jolla havainnollistetaan vuosittaista maapallon kapasiteetin ja kulutuksen suhdetta. Se on laskennallinen vuoden päivä, jolloin ihmiskunnan kulutus ylittää maapallon ekosysteemin vuotuisen kestävän biologisen tuotannon. Vuonna 2016 ekovelkapäivä esimerkiksi oli jo 8. elokuuta, kun se vielä vuonna 1970 oli 23. joulukuuta. Tänä vuonna ekovelkapäivän on arvioitu olevan 2. elokuuta.

Suomen ekologinen jalanjälki verrattain suuri

Ekologista jalanjälkeä tarkastellaan usein valtioiden tasolla ja yksittäisten valtioiden ekologisen jalanjäljen suuruutta arvioidaan ja verrataan suhteessa muihin valtioihin. Esimerkiksi Suomessa kulutus on hetkellä sellaista, että jos kaikki maapallolla eläisivät, kuten suomalaiset, niin kulutuksen kattamiseksi tarvittaisiin yli neljän maapallon luonnonvarat.

Ekologisen jalanjäljen pienentäminen omilla valinnoilla

Omilla valinnoillaan ihmiset voivat vähentää ekologisen jalanjälkensä suuruutta. Hiilipäästöjen vähentäminen on suuressa roolissa ekologisen jalanjäljen pienentämisessä, sillä ne muodostavat 60% ihmiskunnan ekologisen jalanjäljen suuruudesta. Yksilö voi vähentää oman ekologisen jalanjälkensä suuruutta muun muassa vähentämällä autoilua, syömällä enemmän kasvisruokaa, asumalla tiiviimmin, kuluttamalla vähemmän vettä ja suosimalla kestäviä ja ekologisia kulutustuotteita. Oman ekologisen jalanjäljen voit laskea esimerkiksi täällä.

Jokainen ekologinen valinta edesauttaa ekologisen jalanjäljen pienenemistä. Luonnollinen ProtectPipe PUTKIPÖPÖ Kodin Mikrobi -mikrobiliuos auttaa pitämään kotien viemärit ja putket avoinna ja varmistaa, ettei viemäriin ja putkistoihin synny tukoksia. Ympäristöystävällinen ProtectPipe PUTKIPÖPÖ -mikrobiliuos syö putkistoon jääneen orgaanisen jätteen ja ylläpitää putkiston puhtautta. ProtectPipe PUTKIPÖPÖ Kodin Mikrobi -mikrobiliuos on saatavilla verkkokaupassamme.

Lähteet: Ekologinen jalanjälki, Earth Overshoot Day ja Globalis

Vastaa