You are currently viewing Bakteerit syövät viemäriputket puhtaaksi – tuloksena jopa 20-40 vuotta lisää käyttöikää (Tekniikka & Talous 28.3.2017)

Bakteerit syövät viemäriputket puhtaaksi – tuloksena jopa 20-40 vuotta lisää käyttöikää (Tekniikka & Talous 28.3.2017)

Tekniikka & Talous 28.3.2017

Startupyhtiö ProtectPipe on kehittänyt putkiston puhdistusteknologian, joka perustuu viemäriputkeen kertynyttä rasvaa ja orgaanista jätettä syövään mikrobiliuokseen.

Kun jätteen määrä vähenee, pienenee myös mätänemisen synnyttämän putkia syövyttävän rikkivedyn määrä. Protectpipe lupaa menetelmänsä lisäävän viemäriputkien käyttöikää jopa 20–40 vuotta.

Nopeaan kasvuun tähtäävä yritys palkkaa 15 uutta myyjää ja levittäytyy suurimpiin kaupunkeihin Suomessa vielä tänä vuonna. Kuluvan vuoden myyntitavoite on 10 miljoonaa euroa.

Yrityksen mukaan vastaavaa tuotetta ei löydy markkinoilta.

”Monet markkinoilla olevat tuotteet ovat erilaisia entsyymivalmisteita, jotka perustuvat rasvan pilkkomiseen rasvahapoiksi. Tämä kuitenkin vain siirtää ongelmaa, kun rasvahapot valuvat kohteesta kunnalliseen verkkoon ja muuttuvat takaisin kiinteäksi rasvaksi”, kertoo Protectpipen hallintojohtaja Hannu Keränen.

Perustajilla ei ole koulutustaustaa mikrobiologiasta. Yritys tekeekin tutkimusyhteistyötä Helsingin yliopiston kanssa. Liiketoimintapotentiaali huomattiin, kun tutkijat löysivät harvinaisia mikrobikantoja, jotka kestävät viemärien vaihtelevat olosuhteet.

”Viemäri on äärimmäisen haastava ympäristö, sillä olosuhteet vaihtelevat muun muassa veden lämpötilan mukaan. Lisäksi viemäreihin kaadetaan erilaisia aineita pesuaineista alkoholeihin, mikä tekee olosuhteet mikrobeille haastavaksi”, Keränen kertoo.

Yrityksen tärkeimmät asiakassegmentit ovat ravintolat ja teollisuuskeittiöt, taloyhtiöt, tehtaat ja tuotantolaitokset sekä asuinkiinteistöt.

Liuosten mikrobimäärät ja liuoksen annostelumäärät määritellään kohteen mukaan.

”Taloyhtiöille myymme kolmen kuukauden pilottijakson, jonka aikana määritämme optimaalisen liuoksen ja annostelun. On toki eri asia puhdistaa elintarviketehtaan kuin asuinkiinteistön viemäreitä”, Keränen toteaa.

Ravintolat olivat ensimmäinen asiakasryhmä, jossa Protectpipe alkoi tehdä liiketoimintana pilotointeja. Tuloksiakin syntyi.

”Tämä poistaa ravintoloista esimerkiksi banaanikärpäset ja viemärien hajuhaitat, ja rasvaerotuskaivojen tyhjennysväli vähintään kaksinkertaistuu”, Keränen lupaa.

Myös tehtaat ja tuotantolaitokset ovat osoittaneet kiinnostusta ja pilotoinnit ovat alkaneet useammassa kohteessa.

”Odotan innolla, että saamme viralliset tulokset käynnissä olevista tuotantolaitoksista.”

Protectpipella on toiminnassaan myös laajempi missio. Se haluaa pelastaa Itämeren. Tällä hetkellä Protectpipe tutkii ratkaisua Itämerellä liikkuvien laivojen jätevesien puhdistamiseen yhdessä Eckerö Linen kanssa.

Vastaa