You are currently viewing Miten voimme omilla valinnoillamme vaikuttaa Itämeren tilaan?

Miten voimme omilla valinnoillamme vaikuttaa Itämeren tilaan?

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Moni on varmasti lukenut lehdistä kuluneen kesän poikkeuksellisesta sinileväkukinnasta. Surulliset kuvat Itämerellä seilaavista massiivista sinilevälautoista levisivät sosiaalisessa mediassa ja veden uimakelvottomuus puhutti monia. Vaikka Itämereen maalta tuleva rehevöittävä ravinnekuormitus on vähentynyt merkittävästi viime vuosikymmeninä, on meillä edelleen paljon tekemistä Itämeren tilanteen parantamiseksi.

Pieni Suomi, suuri merkitys

Vaikka usein luullaan toisin, Suomen osuus Itämereen päätyvästä ravinnekuormasta ei missään tapauksessa ole vähäpätöinen. Yli 10 prosenttia Itämerta rehevöittävästä fosforista ja typestä tulee Suomesta ja niiden vaikutuksen voi nähdä erityisesti rannikkovesissämme. Suomen päästöt eivät ole juuri vähentyneet 2000-luvulla, eikä rannikkovesien rehevöityminen ole tasaantunut, vaan osittain on päinvastoin menty huonompaan suuntaan. Suomen lisäksi Itämerta kuormittavat kahdeksan muuta rantavaltiota: Ruotsi, Viro, Venäjä, Latvia, Liettua, Tanska, Saksa ja Puola sekä näiden ulkopuolelta esimerkiksi Valko-Venäjä. Suomi on suhteellisen pieni maa, mutta meillä on silti suuri mahdollisuus parantaa yhteisen Itämeremme tilaa.

Mitä sinä voit tehdä Itämeren hyväksi?

Yksinkertaisilla arjen valinnoilla jokainen voi vaikuttaa omaan Itämeri-jalanjälkeensä, voit laskea tämänhetkisen Itämeri-jalanjälkesi täällä. Suurin osa Itämeren fosfori- ja typpikuormituksesta tulee maataloudesta. Ruokavaliolla on suurin vaikutus suomalaisen aiheuttamaan Itämeren ravinnekuormitukseen. Vähentämällä lihankulutusta ja suosimalla luonnonkalaa ja kasviksia toimimme siis Itämeren hyväksi ja pienennämme omaa ekologista jalanjälkeämme. Myös ruokahävikkiin on syytä kiinnittää huomiota; pois heitetty ruoka kuormittaa ympäristöämme turhaan ja pahimmillaan päätyy viemärin kautta rehevöittämään vesistöjämme.

Toiseksi suurin kuormitus tulee asumajätevesistä eli astioiden pesun, peseytymisen ja wc:n huuhtelun yhteydessä käytetyistä vesistä. On tärkeää muistaa, ettei viemäriin saa päästää mitään sinne kuulumatonta, sillä se saattaa lopulta päätyä saastuttamaan vesistöjämme. Itämerta rasittavat liiallisten ravinteiden lisäksi myös kemikaalit ja muoviroskat. Mikromuovit ja vahvat kemikaalit kannattaa unohtaa, sillä saatavilla on myös biohajoavia kosmetiikkatuotteita ja ympäristöystävällisiä pesu- ja puhdistusaineita. Kiinnittämällä huomiota tuotteiden ekologisuuteen ja lajittelemalla oikein, vähennämme omalta osaltamme Itämereen päätyvien, sinne kuulumattomien aineiden määrää.

Yhdessä Itämeren puolesta

Tavoitteenamme ProtectPipella on tarjota yksityis- ja yritysasiakkaillemme ympäristöystävällisiä viemärinhoitoratkaisuja, joiden avulla voimme vähentää Itämereen päätyvää ravinnekuormaa. Luonnollinen mikrobiliuoksemme syö putkiin kerääntyneen orgaanisen jätteen, jolloin vedenpuhdistuslaitoksille päätyy entistä puhtaampaa vettä, ja ne pystyvät keskittymään haitallisten mikromuovien ja lääkejäämien poistamiseen jätevedestä. Voit lukea lisää arvoistamme ja missiostamme, Itämeren suojelusta täältä. Tule mukaan pitämään yhteisestä merestämme huolta, mikrobiliuosta saat tilattua kätevästi verkkokaupastamme!

Lähteet: Helsingin Sanomat, Yle ja John Nurmisen Säätiö

Vastaa