You are currently viewing Kotitaloudet kuormittavat vesistöjä – usein tietämättään

Kotitaloudet kuormittavat vesistöjä – usein tietämättään

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Asukkaat kuormittavat jätevedenpuhdistamoja ja vesistöjä kodin kemikaaleilla usein tietämättään. Kodeissa käytetään paljon sellaisia tuotteita, jotka sisältävät ympäristölle vaarallisia aineita. Vaikka jätevesipuhdistamoilla poistetaan tehokkaasti ravinteet ja orgaaninen aines,  eivät puhdistamot kykene pysäyttämään kaikkia haitta-aineita päätymästä vesistöihin.

EU:n ulkopuolella tekstiilien valmistusta koskeva lainsäädäntö ei ole kovin tiukka. Siksi tuontitekstiilien mukana ostamme usein haitallisia aineita, jotka päätyvät pesussa jäteveteen. Useissa kuluttajatuotteissa, kuten paistinpannussa sekä vedenpitävissä urheiluvaatteissa, voi olla haitallisia PFAS-yhdisteitä. Kun taas suomalaisille tuttu fleece-takki vapauttaa keskimäärin 1,7 grammaa mikrokuituja jokaista pesua kohden. Näistä mikrokuiduista 40 % kulkeutuu jäteveden mukana vesistöön, myrkyttäen ravintoketjun.

Myös kosmetiikassa ja hygieniatuotteissa käytettyä myrkyllistä antibakteerista triklosaania löytyy jätevesistä. Triklosaania arvioidaan päätyvän suomalaisille jätevesipuhdistamoille noin 25 kg vuodessa, joista vesistöihin jatkaa kokonaismäärästä noin kolmannes. Tätä orgaanista yhdistettä kertyy jätevesien myötä myös kaloihin joita syömme.

Tekemällä ekologisia valintoja, voimme jatkossakin pitää Suomen uimarannat ja muut vesistöt hyvälaatuisina.

Jätevesien haittavaikutukset

Huonosti käsitelty tai väärän paikkaan johdettu jätevesi tai käymäläjäte likaa vesistöjä ja pohjavettä. Jäteveden sisältämä eloperäinen aine kuluttaa vesistöjen happivaroja. Ravinteet, kuten fosfori ja typpi, rehevöittävät vesistöjä. Seurauksena on ojien umpeutumista, rantojen kaisloittumista ja muutoksia kalastossa.

Jos jätevedet johdetaan väärin tai käymäläjätteet tyhjennetään huonosti valittuun paikkaan, voivat bakteerit ja muut taudinaiheuttajat pilata uimarantoja ja kaivoja.

Arjen valinnoilla on väliä

Vastuullinen kuluttaja varmistaa, ettei omassa kodissa käytetä viemäriä roskiksena. Jätevesien käsittely onnistuu parhaiten, kun viemäriin ei laiteta sinne kuulumattomia aineita. Vanhentuneet tai käyttämättä jääneet lääkkeet tulee viedä apteekkiin. Vaarallisten jätteiden keräykseen kuuluvat myös kodin remontissa tutut aineet, kuten tärpätti ja maali.

Kannattavaa olisi suosia ympäristömerkittyjä tuotteita, jotka huomioivat tuotteen koko elinkaaren ja rajoittavat tiukasti kemikaalien käyttöä. Esimerkiksi Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki ovat helppoja tapoja tunnistaa ympäristöystävälliset tuotteet kaupan hyllyillä, mutta myös esimerkiksi paperipussien suosiminen muovipussien sijasta on helppo tapa auttaa ympäristöämme.

Ympäristöystävällisten tuotteiden suosimisen lisäksi on tärkeää pitää kodin viemäreistä hyvää huolta. Käyttämällä Putkipöpö-mikrobiliuosta, ennaltaehkäiset jätteiden kulkeutumisen vesistöihin, erityisesti herkkään Itämereen. Liuoksen mikrobit syövät kaiken orgaanisen jätteen putkistasi, samalla poistaen viemäriongelmia kuten hajuja ja hyönteisiä.

Tuotetta saa ostettua verkkokaupastamme

Lähteet: Tampereen kaupunki, Ympäristöhallinto ja Suomen ympäristökeskus

Vastaa