Oma tili My account My account Konto Minu konto

Ennakoiva viemärinhoito – kuin hampaiden pesu putkistoille.

Preventiv rörvård – som tandtvätt för rören

Preventive sewer care – like a toothbrush for the pipeline.

Preventive sewer care – like a toothbrush for the pipeline.

Osa Suomen vesistöistä on päätynyt niin huonoon kuntoon, että ne on jouduttu puhdistamaan kemiallisesti. Miten voimme toimia jatkossa, jotta vesistöt pysyisivät mahdollisimman puhtaina?

Viime kesänä Varsinais-Suomessa sijaitseva Littoistenjärvi puhdistettiin noin 200 tonnilla puhdistuskemikaalia. Järvi oli pahasti rehevöitynyt ja täyttyi kesäisin sinilevästä. Kemikaalikäsittely puhdisti vuosia huonossa kunnossa olleen järven kertaheitolla.

Myös huonosti voivan Itämeren puhdistamiseksi on pohdittu muun muassa samanlaista kemiallista käsittelyä kuin Littoistenjärvellä. Asiantuntijat jakautuvat kahteen leiriin Itämeren puhdistamiseen liittyvän kysymyksen suhteen. Toisten mielestä ihmisten ei pitäisi puuttua luonnon toimintaan. Toisten mielestä ihmisen muutettua Itämeren toiminnallaan, tulisi ottaa kaikki mahdolliset keinot käyttöön huonokuntoisen meren puhdistamiseksi.

Littoistenjärven kaltaiseen kemialliseen käsittelyyn liittyy meren kaltaisella suurella vesialueella kuitenkin myös suuria riskejä. Jos kemiallinen käsittely epäonnistuu, voi Itämeri joutua entistä huonompaan kuntoon. Niinpä Itämerta pyritään tällä hetkellä hoitamaan vähentämällä siihen kohdistuvaa kuormitusta esimerkiksi merenlahtia hapettamalla. Vaikka kuormituksen vähentämiseksi asetetut tavoitteet toteutuisivatkin optimaalisesti, kestää Itämeren pääaltaan tilan parantuminen vuosikymmenistä jopa vuosisataan.

Apua mikrobeista

Ihmisten tuottama, luonnon vesiin päätyvä orgaaninen jäte on yksi vesistöjämme saastuttavista tekijöistä. Suuri osa suomalaisista elää Itämeren tai järvien äärellä. Yksittäisen suomalaisen toiminta on siis merkittävää vesistöjemme tilaa ajatellen. ProtectPipen mikrobiliuos tarjoaa luonnollisen ja tehokkaan keinon vesistöjen suojelemiseen. Jokainen voi omalta osaltaan ehkäistä vesistöjen saastumista ottamalla käyttöön ympäristöystävällisen liuoksemme. Viemäriin kaadettavan liuoksen mikrobit syövät viemäriin ja putkiin päätyneen orgaanisen jätteen, jolloin orgaaninen jäte ei pääse vesistöihin asti. Mikrobiliuosta saa ostettua verkkokaupastamme.

 

Lähteet

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005215732.html

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005218455.html

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005444895.html

 

X