You are currently viewing Viemäri haisee? Vältä 5 yleistä virhettä

Viemäri haisee? Vältä 5 yleistä virhettä

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Jos viemäri haisee voimakkaasti, ei asunnossa ole mukava oleskella. Sen lisäksi, että hajuhaitat vähentävät asumisviihtyvyyttä, voivat ne myös olla merkki vakavammasta ongelmasta. Hajun taustalla voi olla viemäriputkistossa piilevä tukos. Listasimme viisi yleistä virhettä, joihin saatetaan sortua epämiellyttävien viemärihajujen ilmaantuessa.

1. Hajuhaittoja ei kannata sivuuttaa, sillä ne saattavat kertoa suuremmista ongelmista

Viemärin hajut saattavat johtua kuivahtaneesta tai tyhjästä hajulukosta. Tällöin veden laskeminen viemäriin saattaa jo auttaa poistamaan epämiellyttävän hajun. Jos veden laskeminen ei auta, on ongelmana todennäköisimmin putkissa mädäntyvä orgaaninen jäte. Kun putkiin kerääntynyt orgaaninen jäte alkaa mätänemään, muodostuu haitallista ja putkia syövyttävää rikkivetyä. Mädältä kananmunalta haisevan rikkivedyn haju on se, mikä pistää nenään kun viemäri haisee.

Orgaanista jätettä päätyy viemäreihin niin astioiden tiskaamisen kuin peseytymisenkin seurauksena. Ruoantähteet, rasva, hiukset ja muu orgaaninen jäte aiheuttaa helposti tukoksia kerääntyessään putkeen. Haiseva viemäri saattaakin siis olla merkki orastavasta putkitukoksesta, eikä sitä kannata sivuuttaa, vaan hajun syy kannattaa selvittää, jotta vältytään mahdollisilta vesivahingoilta.

Ennaltaehkäisevä biologinen viemärinhoito puhdistaa putket sinne kerääntyneestä orgaanisesta jätteestä ja poistaa samalla hajuhaitat ja banaanikärpäset. Kehittämämme luonnollisen mikrobiliuoksen sisältämät bakteerit käyttävät orgaanista jätettä ravintonaan ja estävät näin putkitukoksien syntymisen.

2. Myrkylliset viemärinavauskemikaalit vahingoittavat vesistöjä ja saattavat vaurioittaa putkia

Viemäreihin liittyviä ongelmia kuten pahoja hajuja ja tukoksia on perinteisesti hoidettu vahvoilla kemikaaleilla ja muilla vaarallisilla aineilla. Myrkylliset kemikaalit usein syövyttävät tukokset tehokkaasti tieltään, mutta samalla vaurioittavat putkia ja ovat haitallisia niin terveydelle kuin ympäristöllekin. Lopulta viemäriin kaadettujen kemikaalien ja muiden myrkyllisten aineiden jäämiä päätyy ihmisten elimistöön ja vesistöihin. Toimimalla ennakoivasti, ei tarvetta haitallisille, tukoksen räjäyttäville kemikaaleille synny.

3. WC-raikastimet ja hajua neutralisoivat aineet vain peittävät hajun alleen, mutteivät poista ongelmaa

Maaseudun Tulevaisuuden haastatteleman mikrobiologin mukaan hajusteet ovat haitallisia, sillä ne reagoivat ilmassa olevan otsonin kanssa muodostaen myrkyllisiä tuotteita. Ilmanraikastajat hän suosittelee jättämään kauppaan. Monissa kemikaaleissa on lisäksi erittäin herkistäviä ja allergisoivia kemikaaleja, jotka saattavat aiheuttaa ärsytysoireita tai päänsärkyä.

Viemärinhajua ei siis kannata yrittää peittää, vaan tärkeämpää on selvittää hajun syy ja puuttua siihen. Hajusteet eivät myöskään poista viemäreistä nousevia pahoja hajuja, vaan ainoastaan peittävät sen alleen, jolloin todellinen ongelma ei ratkea.

4. Vanhan kansan vinkki, jossa ruokaöljyä lisätään hajulukkoon ei ole kannattava, sillä öljy tai muut rasvat saattavat tukkia putken

Vanha niksi, jossa vesilukkoon laitetaan pieni määrä ruokaöljyä, perustuu siihen, että veden pinnalle jäävä öljy luo pintajännitteen, joka estää veden haihtumista hajulukosta. Öljyn tai muun rasvan päästämistä viemäriin kannattaa kuitenkin välttää, sillä ne aiheuttavat viemärin tukkeutumista ja turhaa kuormitusta jäteveden puhdistuksessa.

Viemäriin kuuluvat ainoastaan vessanpytyn huuhteluvedet eli wc-paperi ja ihmisen jätökset, astian- ja pyykinpesuvedet sekä peseytymisessä tai siivouksessa käytetyt vedet. Viemäriä tai vessanpönttöä ei saa käyttää bioroskiksena, sillä ruoantähteet ja rasva vaikeuttavat vedenpuhdistusta. Biojätteet sisältävät lisäksi fosforia ja typpeä, jotka rehevöittävät vesistöjä. Oikein lajitellut biojätteet mädätetään tai kompostoidaan, jolloin niiden sisältämät ravinteet saadaan hyötykäyttöön sen sijaan, että ne päätyisivät vesistöihimme. Kokkausrasvat ja öljyt voi pienissä määrissä laittaa biojäteastiaan, mutta suuremmat määrät tulee sijoittaa oikeaoppisesti sekajätteisiin.

5. Tukosten avaaminen ilman ammattilaisen apua saattaa pahimmillaan johtaa vesivahinkoon

Omakotitalo- ja taloyhtiöasukkaat voivat itse avata kotiensa pieniä putkitukoksia, esimerkiksi puhdistamalla hajulukkoja käsin. Isommat tukokset on kuitenkin hyvä hoitaa ammattimaisesti, jotta vältytään vakavilta työvirheiltä.

Jos putki tukkeutuu, voivat siitä johtuvat ongelmat olla mittavia ja vesivahingon riski kasvaa. Mitä syvemmällä putkistossa tukos on, sitä todennäköisemmin paikalle on kutsuttava ammattilainen avaamaan putkisto. Putken avaamisen jälkeen panostaminen ennaltaehkäisyyn on avainasemassa, jotta voidaan estää uusien tukosten syntyminen. Ennakoiva viemärinhoito on ympäristöystävällinen ratkaisu viemäriongelmiin.

Kehittämämme mikrobiliuos sisältää eläviä mikrobikantoja, jotka syövät putkiin kerääntyneen orgaanisen jätteen ja ennaltaehkäisevät tukoksia. Mikrobiliuosta voit tilata kätevästi verkkokaupastamme. Taloyhtiöasukkaat voivat myös ottaa suoraan yhteyttä asiantuntijoihimme, jolloin kerromme tarkemmin juuri teidän taloyhtiöllenne sopivasta ratkaisusta. Mikäli et itse vastaa taloyhtiösi asioista, pääset ilmiantamaan taloyhtiön päättäjän täällä niin otamme häneen yhteyttä.

Lähteet: Yle KuningaskuluttajaHelsingin SanomatHelsingin UutisetHengitysliittoSiivous.infoMaaseudun Tulevaisuus jaKiinteistöposti

Vastaa