You are currently viewing Tukoksia ahmiva mikrobi ratkaisee putkiongelmat, väittää suomalaisyritys – Asiantuntija: ”kuulostaa ihan hyvältä” (Helsingin Sanomat 15.11.17)

Tukoksia ahmiva mikrobi ratkaisee putkiongelmat, väittää suomalaisyritys – Asiantuntija: ”kuulostaa ihan hyvältä” (Helsingin Sanomat 15.11.17)

Helsingin Sanomat 15.11.2017 Noona Bäckgren

Taloyhtiöihin myytävä mikrobiliuos sisältää viittä eri bakteerikantaa, joiden väitetään poistavan putkistosta rasvaa, proteiinia, tärkkelystä ja selluloosaa.

SUOMALAINEN mikrobiologian start up -yritys Protect Pipe oy haluaa mullistaa taloyhtiöiden putkien kunnossapidon. Yrityksen mukaan sen kehittämä mikrobiliuos nimeltään Putkipöpö voi siirtää putkiremontin tarvetta jopa vuosikymmenellä eteenpäin. Liuoksen salaisuus ovat elävät mikrobit, joiden väitetään syövän putket puhtaaksi saastasta. ” Tuotteessa olevat mikrobit käyttävät viemäreissä olevaa orgaanista jätettä energianlähteenä ja hajoittavat sen vedeksi ja hiilidioksidiksi. Näin jäte ei pääse kertymään putkiin, eikä putkitukoksia synny”, kertoo Protect Pipen hallintojohtaja Hannu Keränen.

KERÄSEN mukaan putkiongelmien keskeinen aiheuttaja on rikkivety, mädän kananmunan hajuinen kaasu, jota toisinaan nousee keittiön viemäristä. Rikkivety syövyttää viemärien valurautaputkia. ”Jos viemärit ovat puhtaat ja niissä ei ole orgaanista jätettä, ei synny rikkivetyä, joka haurastuttaa putkien ennenaikaisesti. Putkiremontin tarve siirtyy vuosikymmenillä eteenpäin, jos putket pitää puhtaana biologisin keinoin”, Keränen sanoo.

Hän vertaa mikrobiliuoksen käyttöä putkissa hampaiden hoitoon. ”Viemäriputket ovat kuin hampaat. Jos orgaanista jätettä ei poisteta niiden pinnalta, ne reikiintyvät ja alkavat haista pahalta.” Protect Pipen taloyhtiöihin tarkoitettu mikrobiliuos sisältää viittä eri bakteerikantaa, joiden väitetään poistavan putkistosta rasvaa, proteiinia, tärkkelystä ja selluloosaa.

ONGELMA on, että ProtectPipen mikrobiliuoksen tehosta ei ole tieteellistä tutkimusta. Tuote on silti jo myynnissä. Tällä hetkellä tuotetta testataan kuudessa taloyhtiössä viiden kuukauden ajan. Parhaillaan odotetaan ensimmäisten laboratoriotulosten valmistumista.

”Tuotteen toimivuus on ollut helppo todentaa kuvaamalla putket ennen ja jälkeen aineen käytön sekä vahvistamalla rikkivedyn poistuminen maailman herkimmällä rikkivetyilmaisimella eli ihmisnenällä. Emme ole tähän asti katsoneet tarpeelliseksi investoida suuri summia rahaa ja teettää asiasta tieteellistä tutkimusta.”

Protect Pipe suunnittelee tällä hetkellä kansainvälistymistä, ja yksi keskeisistä kohteista on Kiina. Tämä on Keräsen mukaan tehnyt tutkimuksen teettämisen ajankohtaiseksi. ”Kiinassa tutkimusdataa vaaditaan.”
TURUN YLIOPISTON epäorgaanisen kemian lehtori Ari Lehtinen pitää ajatusta jätettä syövistä putkimikrobeista järkevänä.

”Mikrobien tuottamia entsyymejä on käytetty puhdistamiseen jo pitkään. Ajatus siitä, että puhdistamiseen käytetään koko mikrobi, kuulostaa ihan hyvältä”, hän sanoo. Lehtosen mukaan jotkin orgaaniset aineet kuten hiukset sisältävät paljon rikkiä. ”Ne voivat putkessa pitkään muhiessaan muodostaa rikkivetyä.”

LVI-ASENTAJA Jari Koski Uudenmaan LVI-huollosta huomauttaa, että rikkivety ei ole ainut ongelmien aiheuttaja. ”Veteen lisätty kalkki syövyttää viemäriputkia, ja valurautaputket kuluvat käytössä veden virratessa vuosien ajan. Kupariputkien saumat hajoavat”, hän sanoo. Koski huomauttaa, että mikrobit eivät korjaa jo valmiiksi huonossa kunnossa olevia putkia. ”Jos putki on syöpynyt puhki, se kannattaa sukittaa.”

Koski antaa myös vinkin putkitukosten kanssa taisteleville.”Kodin putkimies’ -aine on ihan höpöhöpötouhua. Siinä on kymmenen prosenttia tukoksiin tehoavaa ainetta eli natriumhydroksidia. Itse ostan natriumhydroksidirakeita. Niillä putket pysyvät avoimina. Jos putkessa on tukos, ei aineita kuitenkaan pidä käyttää.” Natriumhydroksidi tunnetaan myös lipeänä. Emäksinen ja syövyttävä lipeä poistaa putkista rasvaa, saippuaa, hiussuortuvia ja partakarvoja.

PUTKIPÖPÖ Kodin Mikrobi-mikrobiliuos on saatavilla verkkokaupastamme!

Lue juttu myös Helsingin Sanomien sivulta 

Vastaa