You are currently viewing Ravintolat käsittelevät rasvat suojellakseen Itämerta (Vakka-Suomen Sanomat 12.7.2018)

Ravintolat käsittelevät rasvat suojellakseen Itämerta (Vakka-Suomen Sanomat 12.7.2018)

Ravintolat ovat ryhtyneet toimiin Itämeren suojelemiseksi. Ravintola Uusi Kilta Naantalissa sekä kolme muuta rannikkoravintolaa Helsingistä, Hangosta ja Korppoosta ovat ottaneet käyttöönsä suomalaisen viemärinhoitoratkaisun, joka puhdistaa jätevettä ja samalla vähentää vesistöihin kohdistuvaa kuormitusta.

Astioiden esihuuhtelu, tiskikoneen käyttäminen ja monet muut arkiset askareet kerryttävät orgaanista jätettä väistämättä putkistoihin.

Ravintoloissa ongelma korostuu, sillä tiskiä kasautuu jopa satoja lautasia illassa.

Putkistoon päätynyt jäte siirtyy eteenpäin kunnalliseen viemäriverkostoon ja lopulta vedenpuhdistuslaitokselle.

Jos likaista vettä pääsee luontoon, se aiheuttaa vesistöjen rehevöitymistä ja muita ympäristöongelmia. Erityisesti Itämeren herkkä ekosysteemi kärsii jätevesipäästöjen aiheuttamasta rehevöitymisestä.

Nopein tapa vähentää Itämeren kuormitusta vuoteen 2021 mennessä on keskittyä suuriin pistekuormituksiin kuten yhdyskuntien jätevesiin.

– Suurimpia yksittäisiä jätevedenpuhdistamoja kuormittavia kohteita ovat ravintolat ja tuotantolaitokset, toteaa Protectpipen asiakkuusjohtaja Juuso Virtala.

Voit lukea jutun myös Vakka-Suomen Sanomien näköislehdestä.

Vastaa