You are currently viewing Mikrobiyritys lupaa siirtää putkiremontin tarvetta vuosikymmenillä (Kauppalehti 2.2.2017)

Mikrobiyritys lupaa siirtää putkiremontin tarvetta vuosikymmenillä (Kauppalehti 2.2.2017)

Kauppalehti 2.2.2017

ProtectPipe myy viemärinhoito­järjestelmää, jossa putkistot pidetään kunnossa mikrobiliuoksella.

Viime vuonna perustettu mikrobioteknologiayritys ProtectPipe väittää pystyvänsä siirtämään putkiremontin tarvetta jopa vuosikymmenillä. Yritys tuottaa eläviä mikrobikantoja sisältävää liuosta, joka hajottaa orgaanisen jätteen viemäriputkista.

Yrityksen perustaja Klas Alfthan alkoi pohtia Suomen putkiremonttibuumin syitä, kun hänen taloyhtiönsä putket jouduttiin remontoimaan. Alfthanin mukaan syy on ihmisten viemäreihin syytämissä jätteissä, jotka mädäntyessään haurastuttavat putkistoa. Orgaanisen jätteen mädäntyessä syntyy rikkivety-yhdisteitä, jotka syövyttävät putken yläpintaa.

Orgaanisen jätteen määrää lisäävät energiatehokkaat pesukoneet ja vessat, jotka työntävät putkistoon jätettä aiempaa vähemmällä ja kylmemmällä vedellä. Mikrobiliuos pystyy Alfthanin mukaan pilkkomaan rasvaa, tärkkelystä, selluloosaa ja proteiinia ja näistä syntyviä rikkivety-yhdisteitä.

Yrityksen tärkein kohderyhmä ovat taloyhtiöt ja omakotitaloasujat. ProtectPipe myy kerrostaloasujille palvelusopimuksena viemärinhoitojärjestelmää, joka maksaa vuodessa euron neliöltä. Ravintoloille ja suurtalouskeittiölle yritys asentaa pumpun, joka annostelee automaattisesti tarvittavan määrän mik­robiliuosta putkistoon.

”Asiakkaille on tärkeintä nähdä, että ratkaisumme toimii oikeasti kentällä eikä vain laboratorio-olosuhteissa”, Artist Exchangesta ProtectPipen vetäjäksi hypännyt Hannu Keränen sanoo.

Yritys tekee esimerkiksi ravintoloille kolmen kuukauden pituisia pilotteja, joissa putket ja rasvakaivot valokuvataan ennen ja jälkeen mikrobiliuoksen käytön. Pahimmissa tapauksissa ravintolan kovettunutta rasvakaivoa olisi pitänyt avata moottorisahalla. Keräsen mukaan mikrobit pystyvät syömään putket ja kaivot rasvasta puhtaiksi, mihin vedenpuhdistusprosessille ongelmalliset entsyymivalmisteet eivät kykene.

”Pilotin jälkeen menemme ravintoloitsijan kanssa yhdessä tarkastamaan ja haistelemaan viemäreitä ja rasvanerotuskaivoja. 90 prosenttia asiakkaista, joille olemme pilotin tehneet, ovat ottaneet vuosisopimuksen. Monet rasvanerotuskaivot ovat täyttäneet ympäristörikoksen tunnusmerkistön, koska kovettunut rasva on estänyt varoitusanturien toiminnan”, Keränen sanoo.

Mikrobivalmisteiden käyttö ei ole viemäreiden kunnossapidossa uusi keksintö, mutta yritys on yhdessä Helsingin yliopiston mikrobiologien kanssa kehittänyt kannan, joka kestää vaativat olosuhteet sekä merkittävät lämpötilaerot ja ph-arvojen muutokset.

”Mikrobien tutkiminen ja tuotteistaminen on niche-toimintaa”, Keränen sanoo.

Yritys keräsi juuri joukkorahoituskierroksella 850 000 euroa, jolla se aikoo rahoittaa muun muassa Helsingin yliopiston tutkimuksen ProtectPipen tuotteella. Liuosta testataan tutkimuksessa viemäreissä Puolustusvoimilla Santahaminassa ja Tuusulan vesilaitoksella.

”Tässä vaiheessa tärkein myynnin hidaste on asiakkaiden tietämättömyys. Tutkimuksen avulla pystymme tiedottamaan laajemmin, että löytämämme mikrobikannat selviävät ja pidentävät viemäreiden ikää jopa 40 vuotta”, Keränen sanoo.

Alfthanin mukaan toiminta on helppo skaalata, joten myynnin kasvu ei ole ongelma. Yritys tavoittelee tänä vuonna neljän miljoonan euron liikevaihtoa. Yritys tuplaa myyjiensä määrän kymmeneen lähikuukausina.

ProtectPipe jatkaa tuotekehitystään ja aikoo laajentua 1,5 vuoden sisällä kuuteen uuteen maahan.

”Fokuksessamme on laajentua Itämerta ympäröiviin maihin, joista jätevedet Itämereen päätyvät”, Keränen sanoo.

Helsingin pörssiin yritys aikoo listautua viiden vuoden sisällä.

Vastaa