You are currently viewing Mikrobit popsimaan viemäritukoksia auki? (Korjausrakentaminen 3/2017)

Mikrobit popsimaan viemäritukoksia auki? (Korjausrakentaminen 3/2017)

Korjausrakentaminen 3/2017 Kaisa Salminen

Suomalaisen startup-yrityksen kasvattamat mikrobit ahmivat työkseen orgaanista jätettä, jota menee esimerkiksi astianpesukoneesta viemäriputkeen aiheuttaen tukkeumia. Yhtiön kehittämää mikrobiliuosta tarjotaan vaihtoehtona perinteiselle painehuuhtelulle ja desinfiointiaineille kuten kloorille.

Startup-yhtiön kehittämää mikrobiliuosta on pilotoitu esimerkiksi Siuntion kunnan vesihuoltolaitoksella. Tuloksia luonnehdittiin varovaisen lupaaviksi; jätelautat hajosivat vedeksi sekä hiilidioksidiksi ja pahasta hajusta päästiin eroon. Parhaillaan mikrobeja valjastetaan popsimaan
taloyhtiöiden viemäritukoksia auki.

Esimerkiksi kloorilla desinfiointi on ratkaisuna lyhytkestoinen, koska viemäriin muodostuu hetkessä uusi bakteerikanta. Me korvaamme olemassa olevan bakteerikannan orgaanista jätettä syövällä bakteerikannalla. Mikrobiliuoksemme muodostaa putkia suojaavan biofilmin, joka hajottaa viemäreihin päätyvän orgaanisen jätteen, hallintojohtaja Hannu Keränen mikrobiliuoksen kehittäneestä ProtectPipe-yhtiöstä vertaa.

PUTKI ON TARKOITUS PITÄÄ PUHTAANA

Espoossa ProtectPipen kehittämää viemärinhuoltojärjestelmää kokeilee Asunto Oy Kokkovuori kolmen kuukauden testijaksolla. Taloyhtiössä on ollut sekä viemäritukoksia että hajuhaittoja, joihin painehuuhtelu ei ole riittävästi auttanut. Paremman asumismukavuuden ohella taloyhtiö tavoittelee pidempää viemäriputkien elinikää ja pienempää asukkaille syntyvää korjausvelkaa. Lisäsäästöä toisi sekin, jos putket pysyisivät puhtaana eikä niitä tarvitsisi painehuuhdella.

Olemme havainneet jopa taloyhtiön uusimmassa J-talossa merkittäviä rasvakertymiä. Niiden painehuuhtelu maksaisi noin 4 000 euroa. Tarkoitus on päästä kokonaan eroon painehuuhteluista pitämällä putki puhtaana, Hannu Keränen kertoo

Nyrkkisääntönä pidetään, että putket vaativat 5–10 vuoden välein painehuuhtelua, joka välttämällä voitaisiin saavuttaa merkittävää säästöä. Painehuuhtelu ei tee muutenkaan hyvää putkille, jos niihin on tullut haurastumia tai reikiä, hän jatkaa.

TAPAUSKOHTAISTA RÄÄTÄLÖINTIÄ VAADITAAN

ProtectPipen laskelmien mukaan heidän viemärinhuoltojärjestelmänsä kustannukset ovat keskimäärin kaksi euroa vuodessa per vastikkeellinen neliö. Kustannuksia on kuitenkin vaikea arvioida etukäteen, koska jokainen viemäriverkosto on ainutlaatuinen,
jolloin myös jokainen ratkaisu on räätälöity. Tuotto-odotukseen vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka monta annostelijaa täytyy asentaa ja kuinka paljon ainetta pitää syöttää, jotta putkisto saadaan kokonaisuudessaan puhtaaksi.

Helpommissa kerrostalokohteissa riittää yksi annostelija, joka annostelee katolta mikrobiliuosta ja se pääsee fyysiseen kontaktiin kaikkien putkien vaakalinjojen kanssa. Haastavimmissa kohteissa annostelijoita tarvitaan useampia, Keränen kertoo. Asunto Oy Kokkovuoren tapauksessa viemäriverkostoihin on asennettu kuusi viemärihoitojärjestelmän automaattista syöttölaitetta. Protectpipe vastaa siitä, että säädöt ovat kohdallaan ja viemäreissä uiskentelee oikea määrä oikeanlaisia mikrobeita.

Vastaa